• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Visoko cenimo principijelnu podršku Slovačke teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas u kurtoaznu posetu delegaciju Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine Slovačke Republike predvođenu predsednikom Odbora Marijanom Kerijem.

U srdačnom razgovoru obostrano je ocenjeno da su bilateralni odnosi dve zemlje tradicionalno dobri i prijateljski. Istaknuta je neophodnost njihovog produbljivanja i daljeg jačanja u svim oblastima od zajedničkog interesa, naročito u ekonomskoj sferi, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Izraženo je zadovoljstvo što dve zemlje ostvaruju kontinuiran politički dijalog na svim nivoima i spremnost da se on u predstojećem periodu intenzivira. U tom smislu je preneto uverenje da će predstojeća poseta Republici Srbiji predsednika Vlade Slovačke Republike Eduarda Hegera pružiti dodatni impuls daljem produbljivanju sveobuhvatnih odnosa i saradnje Republike Srbije i Slovačke Republike.

Dačić je istakao da posebno visoko cenimo principijelnu podršku Slovačke teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije i pronalaženju održivog rešenja za pitanje Kosova i Metohije.

Predsednik Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine Slovačke Republike Marijan Keri preneo je spremnost Slovačke Republike da sa Republikom Srbijom nastavi intenzivnu komunikaciju i saradnju na svim poljima. Posebno se založio za intenziviranje ekonomske saradnje, kao i značajnije prisustvo slovačkih privrednika na srpskom tržištu.

Ponovio je da Slovačka ostaje privržena svom principijelnom stavu da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, kao i da će njegova zemlja i ubuduće nastaviti da pruža punu podršku evropskim integracijama Republike Srbije.

Izrazio je zadovoljstvo položajem i tretmanom koji predstavnici slovačke nacionalne manjine uživaju u Republici Srbiji i preneo očekivanje da će takav kvalitet odnosa prema njoj biti očuvan i ubuduće.

Comments

Pročitaj još