• Početna>
  • Vesti>

Osveštana crkva Svete Anastasije Srpske u Novom Badovcu

Novoizgrađenu crkvu posvećenu Svetoj Anastasiji Srpskoj osveštao je vladika Teodosije uz sasluženje sveštenstva. Osveštenju, liturgiji i litiji prisustvovao je veliki broj vernika.

Vladika raško-prizrenski Teodosije zahvalio se svim ljudima koji su učestvovali i pomogli da se hram Svetoj Anastasiji Srpskoj sagradi.

“Osveštali smo ovaj hram, mesto na kome će se služiti liturgija, i hram u koji ćemo dolaziti, da se ovde molimo, sjedinjujemo, praštamo, da pokazujemo ljubav Božiju koja je u nama, nesebično da se dajemo onako kako je Gospod sebe prineo kao žrtvu da bi spasao ovaj svet. Neka ovo bude naš doprinos Gospodu u vremenu kada je teško živeti i opstati na ovim prostorima. Kada kažem teško mislim da sve od nas zavisi, ako se uzdamo u našu snagu, svoju familiju, svoje sposobnosti, ako sebe predamo Gospodu, onda će Gospod naći put i način da nam pokaže kako da opstanemo”, poručio je vladika Teodosije u svojoj besedi.

Radovi na izgradnji crkve posvećenoj Svetoj Anastasiji Srpskoj započeti su 2016. godine. Za meštane Novog Badovca osvešćenje ovog hrama posebna je svečanost koja se dugo čekala.

“Ja sam najsrećniji čovek danas zato što sam prvi koji je započeo izgradnju crkve i moje ime je dole utemeljeno. Mislim da sam najsrećiniji danas jer posle toliko godina ipak smo dočekali danas, na ovaj svečani čin, da se otvara naša crkva i srećni su i meštani Badovca”, kazao je Momčilo Nedeljković.

“Poseban dan. Mi smo punih šest godina radili za izgradnju, skupljali novac i ovo je danas poseban dan za naše selo i za celo Kosovo i opstanak srpskog naroda na Kosovu”, kazao je  Dragoljub Ivić.

“Ne samo u Novom Badovcu, značajno je bilo gde u srpskom mestu na Kosovu čuti se pravoslavno zvono”, istakao je Siniša Ivić.

Današnjem osvešćenju hrama prisustvovali su i politički predstavnici Srba. Načelnik Kosovskog upravnog okruga Srđan Popović kazao je da hram za Srbe predstavlja temelj opstanka.

“Ovo je stvarno poseban dan za mesto Badovac i raduje to da je ovoliki broj meštana došao danas da prisustvuje osvešćenju crkve. Ovo je jedan znak da Srbi žele da opstanu i ostanu na ovim prostorima i raduje to da smo u ovu crkvu još jednom utemeljili sebe u našoj Gračanici”, poručio je Popović.

Crkva je posvećena Svetoj Anastasiji Srpskoj, majci Svetog Save, i nalazi se na samom ulazu u Novi Badovac. Inicijativu za njenu izgradnju pokrenuli su meštani ovog sela.

Comments

Pročitaj još