Borelj: Poštovati obaveze preuzete u dijalogu

Foto: Tanjug

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj saopštio je na svom Tviter nalogu da je u Parizu u odvojenim razgovorima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem naglasio potrebu da se poštuju sve obaveze preuzete u okviru dijaloga.

“Obezbeđivanje mira i stabilnosti na terenu u ovom kritičnom trenutku je od ključne važnosti”, naveo je Borelj na svom Tviter profilu posle susreta.

Borelj je napisao i da je sa Vučićem i Kurtijem imao intenzivne razgvore o načinima unapređenja dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

“Trenutno geopolitičko okruženje čini još većim imperativom da se prevaziđe nasleđe prošlosti i da dođe do uključivanja u značajne pregovore o onome što je stvarno važno za Kosovo, Srbiju, njihov narod i ceo region – a to je normalizacija odnosa između dve strane kao ključni faktor za njihov napredak na evropskom putu”, naveo je Borelj.

Istovremeno je naglasio da je važno uzdržati se od bilo kakvih jednostranih akcija i zapaljive retorike.

“Uz rat u Ukrajini, Evropa ne može da ima još jedan sukob na svom tlu. Odgovornost je strana da to izbegnu u korist svog naroda, koji će najviše izgubiti ako se ne preokrene trenutno eskalirajuće ponašanje”, poručio je Borelj.

On je upozorio da će “nemogućost da se ispune obaveze i da dođe do brze deeskalacije imati štetne posledice pre svega po narod na Kosovu i Srbiji, na evropsku budućnost obe strane i njihov kredibilitet u očima evropskih i međunarodnih partnera”.

U saopštenju se napominje da će Borelj u ponedeljak obavestiti zemlje članice EU na Savetu za spoljne poslove o razgovorima koje je imao i dati svoju analizu situacije.

Comments

Pročitaj još