• Početna>
  • Vesti>

Teofilaktu: Priština ne poštuje obaveze, Kipar ne menja stav o KiM

Foto: Tanjug

Kipar ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i ne razmišlja o promeni takvog stava, poručio je ambasador te zemlje u Srbiji Dimitrios Teofilaktu, i istakao da je očigledno da je Priština ta koja ne poštuje svoje obaveze i koja mora početi da ispunjava Brisleski sporazum, kao jedini okvir za napredak u dijalogu.

Ambasador Kipra u Srbiji Dimitros Teofilaktu je u intervjuu Tanjugu rekao da je stav Kipra  kao i nekoliko drugih zemalja EU o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova – poznat.

Pošto je i sam “Kipar žrtva agresije i invazije” sve dok važi Rezolucija UN 1244, “smatramo jednostrano proglašenje nezavisnosti kao ilegalno i suprotno pravu”, rekao je ambasador Teofilaktu na pitanje kakva je pozicija Kipra po pitanju najavljenog zahteva Prištine za prijem u EU.

Podseća da Kipar nije jedina zemlja EU koja ne priznaje Kosovo, zbog čega veruje da će taj principijelni stav, zasnovan na međunarodnom pravu, Povelji Ujedinjenih nacija biti priznat i poštovan.

“Nastavićemo sa našom politikom i verujemo da se ona uvek uzima u obzir”, dodao je Teofilaktu.

Komentarišući trenutnu situaciju na Kosovu i Metohiji, napetosti nakon poslednjih poteza i izjava iz Prištine i izlaska predstavnika Srba iz kosovskih institucija, ambasador navodi da je situacija puna tenzija i da postoji rizik od eskalacije, a da Kipar potpuno podržava misiju i napore specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka.

“Čak i tehnička pitanja, poput registracije, mogu dovesti do eskalacije i biti kapisla za veći konflikt. Podržavamo u potpunosti dijalog Beograda i Prištine i vidimo da je srpska vlada bila dosledna u primeni Briselskog sporazuma. Nažalost, a nismo jedini koji to vide, Priština ne ispunjava svoje obaveze. To je značajan razlog zašto smo danas u toj situaciji”, istakao je Teofilaktu.

Ukazao je i da, imajući u vidu geopolitički kontekst, Evropa ne može sebi da priušti i drugi konflikt, svejedno da li mali ili veliki, i zato Kipar, kao članica EU sa zabrinutošću prati razvoj situacije i pokušava da pruži svoj doprinos.

“Pozivamo obe strane da se uzdrže, da izbegnu retoriku koja može dovesti do tenzija, i nadamo se da će dijalog i dobra volja prevladati. Trenutno vidimo da jedna strana ne ispunjava svoje obaveze i pozivamo je da se uzdrži i poštuje Briselski sporazum, koji je jedini okvir koji može biti osnova za napredak u dijalogu”, jasan je kiparski ambasador.

Na pitanje da li je Kipar izložen pritiscima da promeni svoj stav po pitanju KiM, odgovara da je normalno za određene grupe zemalja da pokušaju da nametnu svoju volju, ali da to ne bi nazvao pritiskom.

“Ali, bilo pritisaka ili ne, postoje određena pitanja od vitalnog nacionalnog interesa. Zato ne popuštamo pritiscima i ostajemo na principijelnom stavu”, rekao je Teofilaktu.

Kako je istakao, Kipar ni ne razmišlja o promeni stava.

“Nismo prihvatili 40 godina okupaciju dela naše teritorije, pa ne možemo prihvatiti ni jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova. Za male zemlje, kao što su Srbija i Kipar, jedino “oružje” je pozivanje na međunarodno pravo”, rekao je Teofilaktu.

Dodaje da veruje da partneri u EU, koji ne priznaju Kosovo, takođe, neće promeniti stav.

“Znamo da ima pritisaka iz različitih razloga. Videćemo kako će ostali odgovoriti, ali odgovor Kipra će biti – ne”, jasan je ambasador.

Kada je reč o ukupnim bilateralnim odnosima Srbije i Kipra, ambasador je ukazao da dve zemlje vežu istorijski odnosi, ali i to što smo i jedni i drugi pravoslavci, bili smo deo Pokreta nesvrstanih, delimo iste vrednosti, a borili smo se sa istim neprijateljima.

“Iako smo geografski udaljeni, razmišljamo slično”, konstatovao je Teofilaktu.

Ipak, ukazuje da se u modernom svetu odnosi ne mogu zasnivati samo na istorijskim vezama, već se mora ići napred, a da je njegov posao, kao ambasadora, da se angažuje na dodatnom razvoju saradnje u oblasti ekonomije.

“Srbija je sportska zemlja, brojni timovi dolaze na pripreme na Kipar. Ima potencijala za naučnu saradnju, između univerziteta, u razvoju novih tehnologija. Podržavamo trilateralnu saradnju Srbije, Grčke i Kipra, posebno u oblasti inovacija, jer su potrebni zajednički projekti i napori u tom polju. Naši bilateralni ekonomski odnosi rastu. Verujemo da će se naši odnosi dalje razvijati”, zaključio je ambasador Republike Kipar u Srbiji.

Comments

Pročitaj još