“Paranoja, kritika”: Spontano, podsvesno i sirovo

Foto Radio Kontakt plus

Izložba „Paranoja, kritika“ Mata Uljarevića otvorena je sinoć u Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici. 

Izložbu čini serija crteža i digitalnih grafika.

“Nastali kao neka vrsta beleženja naglih, sirovih, podsvesnih izliva slika koje nisu unapred planirane, nego prosto koristio sam te mogućnosti crteža da se brzo zabeleže stvari, da prenesem te sirove, podsvesne slike na papir. Tu je suština ta estetika brzog, ekspresivnog, ali opet ću reći – sirovog sadržaja. To je nešto što me je zanimalo, prosto je bilo neka vrsta eksperimenta i čini mi se da je donekle uspelo na nekim od radova”, kazao je Uljarević. 

Autor je svestran umetnik. Osim crtanjem, bavi se i skulpturom, konceptualnom umetnošću, filmom, animacijom, ali i piše poeziju. Dobitnik je ovogodišnje nagrade Novica Tadić. U žiriju za dodelu nagrade našao se i kosovsko-metohijski pesnik Žarko Milenković. 

Na pitanje da li su crteži povezani sa njegovom poezijom, Uljarević kaže da ne može o tome objektivno da sudi, ali i da je njegov subjektivni osećaj da postoji veza.

“Jer prosto i stvaralački mehanizam i mehanizam razmišljanja pri stvaranju poezije je srodan tom načinu crtanja. Slika ili skulptura je nešto čemu čovek mora više da se posveti, da pravi neki predložak i to bi se lakše uporedilo sa nekim proznim delom, dok poezija odjednom isplivava, za vrlo kratak vremenski period se zabeleži i važno je da se taj autentični doživljaj prikaže”, objašnjava. 

“Opet se može reći da su to neke srodne stvari, tako da žao mi je što nisam možda tu predstavio i knjigu pa da ljudi probaju da nađu paralele”, dodao je. 

Uljareviću je posebno drago što po prvi put izlaže u Kosovskoj Mitrovici, jer je njegova inicijalna ideja bila da prvi put samostalno izlaže upravo na Kosovu i Metohiji. Zato je i za izlaganje u Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici samoinicijativno konkurisao.

Otud i njegova poruka mladim umetnicima – da se potrude da sami pronađu prilike. 

“Ako se čovek trudi, uvek postoje te prilike, dosta mesta, galerija nalik ovoj koje su spremne da se otvore za mlade ljude, ljude koji tek počinju da rade, tako da mislim da je naročito studentima važno da to vide i da i oni znaju da mogu lako da nađu priliku ako se malo potrude da prosto potraže tu priliku”, zaključio je. 

Radovi će biti izloženi do 22. novembra, a sutra će od 10.30 biti održano i stručno vođenje kroz izložbu.

Comments

Pročitaj još