• Početna>
  • Vesti>

Eskobar: Odlazak Srba iz institucija nije koristan, produžiti rok za tablice, Kosovo da stavi ZSO na dnevni red

Foto: Glas Amerike

Američki izaslanik za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, kazao je da Kosovo mora da ispuni zahteve Zapada po pitanju automobilskih tablica i formiranja ZSO, kao i da je Srbiji postalo jasno da je povlačenje Srba iz kosovskih institucija beskorisno.

U intervjuu za Glas Amerike na albanskom, Eskobar je situaciju na Severu Kosova, gde su lokalne institucije ostale bez srpskih službenika koji su se povukli zbog neslaganja sa odlukom kosovske vlade da promene tablice koje izdaje Srbija, ocenio kao prilično opasnu.

„Bili smo veoma jasni i otvoreni u pogledu onoga što očekujemo od obe strane. Od Kosova smo zatražili period od godinu dana za sprovođenje kampanje obaveštavanja javnosti i pripremu zajednice na koju se to odnosi, na promenu automobilskih registarskih tablica. Pozivamo ih da počnu sa stavljanjem na dnevni red pitanje ZSO. Ovo je zahtev. Sa naše tačke gledišta i sa stanovišta Kvintinih partnera, ovo je zahtev i mi ćemo ostati pri tome. Što se tiče srpske strane, smatramo da svaki protest treba da bude miran, a odlazak Srba iz institucija nije koristan. Pozivamo strane da budu spremne da odmah ispune ova pitanja“, kazao je.

Eskobar je rekao i da je vreme za pojačanje dijaloga, te da su SAD bile veoma jasne tokom pregovaračkog procesa o tome kakva su očekivanja od Kosova.

„Takođe smo bili vrlo jasni sa srpskom stranom, da se slažemo da pitanje ZSO bude na dnevnom redu. Razgovarao sam sa širokim spektrom ljudi unutar Kosova koji ovo podržavaju i koji su voljni da pomognu Kosovu da ispuni svoje međunarodne obaveze po ovom pitanju“, kazao je Eskobar.

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je u ponedeljak da Srbija pokušava da prikrije odbijanje francusko-nemačke inicijative za sporazum Beograda i Prištine, pokušavajući da destabilizuje situaciju na Severu Kosova. Američki izaslanik se ne slaže sa ovom izjavom.

„Ne, ne mislim da je tako. Mislim da je reakcija u onome što se dešava na terenu. Što se tiče francusko-nemačkog predloga, još je rano da odmeravamo odgovore. Ova situacija, ova kriza se mora tretirati onakva kakva jeste. Postoje tenzije koje rastu zbog nedostatka komunikacije, nedostatka koordinacije i nedostatka volje da se učestvuje i u potpunosti angažuje u dijalogu“, rekao je Eskobar.

Comments

Pročitaj još