• Početna>
  • Vesti>

Hil: Povlačenje Srba nije rešenje, obe strane da se uzdrže od akcija koje bi dovele do nasilja

Foto: Tanjug / Miloš Milivojević

Povlačenje Srba iz kosovskih institucija nije rešenje za trenutne sporove i ima potencijal da dalje eskalira tenzije na terenu”, poručio je za „Blic” američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil, reagujući na odluku političkih i institucionalnih predstavnika Srba sa severa KiM koji su napustili sve tamošnje institucije kao odgovor na jednostrane odluke prištinske vlade i Aljbina Kurtija.

„Sjedinjene Države su saglasne sa Evropskom unijom da nedavni događaji u odnosima između Kosova i Srbije dovode u opasnost važan napredak postignut u Dijalogu koji se vodi uz posredovanje EU”,  poručio je Hil za „Blic”.

Američki ambasador dalje navodi da bi skorašnji primorani potezi srpskih predstavnika sa Kosova „dodatno mogli da esklaliraju tenzije”.

„Povlačenje Srba iz kosovskih institucija nije rešenje za trenutne sporove i ima potencijal da dalje eskalira tenzije na terenu. Sjedinjene Države se stoga pridružuju EU u pozivu Srbiji i predstavnicima kosovskih Srba da poštuju svoje obaveze iz Dijaloga i vrate se u kosovske institucije svojim dužnostima, uključujući policiju, pravosuđe i lokalne administracije”, dodao je.

On je ponovo pozvao i prištinsku stranu da se bez odlaganja pridražava obaveza određenih Briselskim sporazumom i da što hitnije otpočnu pregovore o osnivanju Zajednice srpskih opština.

„Istovremeno, ponovo se pridružujemo EU u pozivu kosovskim vlastima da bez odlaganja poštuju svoje obaveze. To znači da se odmah produži proces za preregistraciju vozila i obustavi svaka kaznena mera protiv vlasnika KM tablica dok strane u okviru Dijaloga ne reše pitanje registarskih tablica. To takođe znači i odmah otpočeti pregovore o osnivanju Zajednice srpskih opština, što je obavezujuća pravna obaveza za Kosovo. Kontinuirani neuspeh Kosova da sprovede ovu obavezu podriva princip vladavine prava i šteti ugledu i kredibilitetu Kosova”, poručio je Hil.

Ambasador je ponovio stavove Sjedinjenih Država oko hitnosti povratka dijalgu pod okriljem Evropske unije.

“Pozivamo strane da izaberu put dijaloga i uzdrže se od akcija koje bi dovele do nasilja i konfrontacije. Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju napore EU da nastavi da posreduje u pregovorima. Obe strane treba da pokažu da su spremne da traže rešenja na konstruktivan način i da poštuju svoje obaveze preuzete u Dijalogu koji se vodi uz posredovanje EU”, zaključio je američki ambasador.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je juče i telefonom sa američkim amabasadorom Kristoferom Hilom u kojem mu je preneo da je Beograd posvećen poštovanju međunarodnog javnog prava i svih potpisanih sporazuma kad je reč o KiM.

Comments

Pročitaj još