Petković: Srpski policajci postupili časno

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da kosovski premijer Aljbin Kurti odlukom da pošalje saobraćajnu policiju iz Prištine na sever Kosova, želi da uruši Briselski sporazum. Gostujući na Pink televiziji Petković je rekao da Kurti na sve načine pokušava da izvrši tihu okupaciju severa Kosova.

Petković je rekao da prisustvo saobraćajnih patrola koje je “Kurti poslao da izdaju pisane opomene izazvalo je ozbiljno uznemirenje građana zbog čega su reagovali institucionalni predstavnici srpskog naroda koji su jasno i glasno  poručili da srpski policajci neće izdavati nikakve opomene ili ukore vozačima koji imaju KM tablice”. Nikad se do sada nije desilo da saobraćajna policija iz Oristine dolazi na sever Kosova i Metohije. Kurti je juče u više navrata slao tu tzv. pograničnu policiju. Ovo slanje albanskih saobraćajnih policajaca pokazuje da Kurti želi da uruši da Kurti želi da uruši Briselski sporazum posebno tačku 9 koja govori o policiji i formiranju regiona za sever, zato što sve policijske strukture poseduju taj region i nema potrebe da se albanski policajci upućuju na sever KiM,  to je suprotno Briselskom sporazumu kada govorimo o etničkoj strukutiru gde je jasno rečeno da će sastav policijaca na severu odražavati etnička struktura građana koji žive na severu KiM.

Priština gradi četiri baze na severu KiM u zelenoj zoni gde prema vojnotehničkom sporazumu i Rezoluciji 12 44 isključivo Kfor ima nadležnost da bude prisutan, šalju različite policajce sa juga da maltretiraju Srbe na severu KiM, a sada upućuju saobraćajne policajce, a prvi i pravi razlog njihovog dolaska je bio da nateraju srpske policajce tako što bi stajali pored njih da u prisustvu albanskih policajaca naši srpski policajci kažnjavaju Srbe koji imaju KM tablice. Nijedan Srbin, nijedan srpski policajac to ne želi da uradi, kako su sami rekli reč je o čisto političkoj odluci koja je uperena protiv srspkog Naroda na KiM, da nije u skladu sa briselsim sporazumom i u tome Srpska policija ne želi da učestvuje. Da kažnjava naše roditelje, koji voze svoju decu u škole, da kažnjava vozače saniteta, naše student i sve druge to je apsolutno suludo”, rekao je.

Petković navodi da odluka policije, gradonačelnika i predstavnika Srpske liste pokazuje da je srpski narod jedinstven i da niko nema pravo da ukida KM tablice. 

“Mi podržavamo zaključke institucionalnih predstavnika. To je jedina ispravna odluka. Policija ne treba da se zloupotrebljava, ona ima drugi zadatak” rekao je Petković.

Juče u Prištini, pogotovo sinoć su bili veoma nervozni posle obraćanja Nenada Đurića, predstavnika Srpske liste i gradonačelnika, već po portalima pozivaju na odgovornost srpske policajce. Vidite na koji način se Kurti ponaša, ne samo da donosi jednostrane i nasilne odluke on ide i protiv samog zahteva EU i SAD koje su traćile odlaganje celog tog procesa”, rekao je Petković.

Prema njegovim rečima Kurti ne samo da donosi nasilne odluke već ide protiv zahteva SAD i EU da odloži odluku o preregistraciji.

 Petković kaže da se SAD I EU  oni pozivaju na deo sporazuma koji kaže da se preregistracija vrši 12 meseci, ali ne govore da taj proces treba da bude takav da svi građani će moći da biraju između tzv. RKS i statusno netralnih KS tablica.

“Mi smo i u Briselu ponudili da se preregistracija izvrši kako je dogovoreno briselskim sporazumom, ali je Kurti na to skočio kao oparen, jer misli da su neutralne KS tablice gora opcija jer smatra da se tako vraća statusna neutralnost po pitanju KiM. Priština je 2020. godine ukinula KS tablice i niko se nije bunio protiv toga sem nas, jer smo sve vreme govorili da će ukidanje KS tablica stvoriti problem”, rekao je Petković.

On je ponovio da je srpski narod jedinstven.

“Srbija, Aleksandar Vučić su uz naš narod. Mi smo opredeljeni da stvari rešavamo na miran način, da očuvamo stabilčnost. Po pitanju tablica stvari su jasne, Priština je prekršila sve u vezi sa dogovorom. Razumemo i podržavamo naše institucionalne predstavnike jer brane naš narod i pravo na slobodu kretanja”, rekao je Petković.

Comments

Pročitaj još