• Početna>
  • Vesti>

UNS: IFJ poziva da se usvoji Međunarodna konvencija o bezbednosti i nezavisnosti novinara i svih medijskih profesionalaca

Foto: UNS

IFJ poziva da se usvoji Međunarodna konvencija o bezbednosti i nezavisnosti novinara i svih medijskih profesionalaca.

Na Dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima Međunarodna federacija novinara (IFJ) poziva vlade širom sveta, novinare i medije da podrže usvajanje Međunarodne konvencije o bezbednosti i nezavisnosti novinara i svih medijskih profesionalaca, saopštilo je Udruženje novinara Srbije.

„Ovaj važan dokument je pažljivo sastavljen kako bi se osiguralo da ne bude praznina u zaštiti i bezbednosti novinara i da se vlade obavežu da reaguju na pretnje koje ne samo da utiču na prava i živote novinara, već i ozbiljno ugrožavaju pravo javnosti da zna“, ističu iz IFJ-a.

Udruženje novinara Srbije (UNS) podržava usvajanje Konvencije i ovim povodom organizuje konferenciju „Stop nekažnjivosti!“ za zločine nad novinarima, koja se može pratiti preko Jutjub kanala Pres centra UNS-a.

Autorka ove konvencije i advokatica dr Karmen Dragiči rekla je da je neophodna sveobuhvatna konvencija koja će novinarima obezbediti slobodu izražavanja jer se novinari u težnji da prenesu informaciju i dopru do širokog auditorijuma suočavaju sa brojnim pritiscima.

Postojeći instrumenti su, za razliku od Konvencije, neobavezujući i predstavljaju preporuke.

Smernice koje postoje nisu se pokazale kao delotvorne, navode iz IFJ, jer devet od svakih deset ubistava novinara prolazi nekažnjeno.

„Uprkos mnogim protokolima, smernicama i predlozima, novinari se i dalje svakodnevno suočavaju sa pretnjama – a nekažnjivost ovih krivičnih dela kontinuirano pogoršava situaciju“, navodi se u saopštenju IFJ-a.

Kao problem koji se javio sa razvojem informaciono-komunikacionih tehnologija iz ove federacije izdvajaju pretnje digitalnoj bezbednosti novinara u koje se ubrajaju sajber napadi, krađa podataka, hakovanje i uznemiravanje na mreži.

Iz IFJ-a primećuju nedostatak volje vlasti da se uhvati u koštac sa nekažnjivošću ovakvih pretnji i napada.

Zbog toga je, kako navode, bitno da se što hitnije usvoji Konvencija koja bi bila korak ka suzbijanju nekažnjivosti zločina nad novinarima.

Comments

Pročitaj još