• Početna>
  • Vesti>

EU: Prioritet da se Srbija uskladi sa spoljnom politikom Unije

Foto: Tanjug

Savet EU žali što Srbija ne pokazuje dovoljno posvećenosti evropskoj integraciji i pored toga što je to njen strateški cilj i “duboko žali zbog nazadovanja” Beograda u usklađivanju sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Unije, navodi se u nacrtu zaključaka EU o Srbiji pripremljenim za decembarski samit.

Brisel, takođe, očekuje od Srbije da “ispuni svoju obavezu preuzetu u okviru pregovaračkog okvira” i da “pojača svoje usklađivanje sa zajedničkim spoljnim i bezbednosnim pozicijama EU i restriktivnim merama kao pitanje od najvećeg prioriteta”.

U nacrtu dokumenta takođe se od Srbije traži da uskladi svoju viznu politiku s politikom Unije, a kad je reč o pristupnim pregovorima Beograda s Briselom, pozdravlja se napredak Srbije u tom pogledu.

“Konstatujući da Vlada Srbije nastavlja da proglašava integraciju u EU kao svoj strateški cilj, Savet žali zbog nedostatka pokazane posvećenosti ovom cilju. Posebno u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, Savet očekuje od Srbije da pokaže nedvosmislenu posvećenost EU i da se založi za naše zajedničke principe i vrednosti”, piše u nacrtu zaključaka pred decembarski Savet EU, a u koji je Tanjug imao uvid.

Savet se osvrće i na podršku Srbije rezolucijama Generalne skupštine UN usvojenim kao odgovor na rusku agresiju, ali takođe “duboko žali zbog nazadovanja Srbije u usklađivanju sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, posebno zbog upornih neusklađivanja sa sankcijama EU protiv Rusije i Belorusije, kao i zbog njenog spoljnopolitičkog delovanja suprotnog zajedničkom pristupu EU”.

Brisel, takođe, očekuje od Srbije da “ispuni svoju obavezu preuzetu u okviru pregovaračkog okvira” i da “pojača svoje usklađivanje sa zajedničkim spoljnim i bezbednosnim pozicijama EU i restriktivnim merama kao pitanje od najvećeg prioriteta”.

Prema ovom dokumentu, Savet EU treba da pozdravi “kontinuirano aktivno učešće Srbije i važan doprinos misijama i operacijama EU u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike”.

Ovaj nacrt zaključaka je prvi od objavljivanja godišnjeg izveštaja Evropske komisije 12. oktobra a do sredine decembra moguće je da ovaj dokument pretrpi izvesne promene, u zavisnosti od razvoja događaja u regionu i u EU.

U ovom dokumentu, namenjenog ministrima i liderima Unije, pozivaju se srpske vlasti da “objektivno i nedvosmisleno komuniciraju o EU i da se aktivno angažuju u borbi protiv svih oblika dezinformacija i stranih manipulacija informacijama”.

Napredak Srbije u pristupnim pregovorima 

Pozdravlja se i opredeljenje Srbije da aktivno promoviše regionalnu saradnju i napore “na jačanju dobrosusedskih odnosa i doprinosu stabilnosti i pomirenju”.

Savet se sprema i da pozdravi napredak Srbije u pristupnim pregovorima. Poznato je da su 22 od 35 pregovaračkih poglavlja otvorena i dva poglavlja privremeno zatvorena, navodi se u nacrtu i dodaje da “Savet nastavlja da podvlači da je napredak u poglavljima o vladavini prava i osnovnim pravima, kao i u normalizaciji odnosa Srbije sa Kosovom, kako je navedeno u pregovaračkom okviru, i dalje od suštinskog značaja i da će sveukupno odrediti tempo pristupnih pregovora”, naglašava dokument.

Nacrt dokument naglašava potrebu da se Srbija uskladi sa zajedničkom viznom politikom EU.

Decembarski Savet EU treba da se osvrne i na dijalog Beogad – Priština, ali to nije još bilo predmet diskusije između država članica pa o tom delu još nema zaključaka.

Kad je reč o napretku Srbije u evrointegracijama, nacrt dokumenta ponavlja zaključke izveštaja Evropske komisije o Srbiji, “primećuje napredak koji je Srbija ostvarila u nekim oblastima vladavine prava” i identifikuje najvažnije i najhitnije reforme koje Srbija treba da preduzme.

Prema tekstu, Srbija treba da “poboljša nezavisnost i ukupnu efikasnost pravosuđa”, da “pojača napore u borbi protiv korupcije”, “postigne opipljive i ubedljive rezultate sa efikasnim istragama, krivičnim gonjenjima i pravosnažnim presudama, zamrzavanjem i konfiskacijom imovine stečene kriminalom, posebno u slučajevima teškog i organizovanog kriminala”.

Tu je i poziv Srbiji da “prioritetno efikasno sprovodi akcioni plan medijske strategije, poštujući slovo i duh ciljeva medijske strategije” a EU je “ozbiljno zabrinuta” i zbog nedostatka napretka u poboljšanju opšteg okruženja za slobodu izražavanja i nezavisnosti medija”.

Za EU je važno takođe “domaće rešavanje ratnih zločina, rešavanje preostalih slučajeva nestalih osoba” a Brisel smatra i da “ne bi trebalo da postoji podrška i javni prostor za osuđene ratne zločince niti za veličanje ili negiranje njihovih zločina”.

Što se tiče ekonomskih reformi, Savet pozitivno konstatuje kontinuirani napredak ostvaren u razvoju funkcionalne tržišne ekonomije.

Comments

Pročitaj još