• Početna>
  • Vesti>

Miščevićeva sa Žiofreom o nastavku evropskih integracija

Foto: Tanjug

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević razgovarala je sa šefom Delegacije Evropske unije Emanueleom Žiofreom o predstojećim aktivnostima Srbije u procesu pristupanja EU.

Miščevićeva je upoznala sagovornika sa planovima Vlade Srbije u ubrzanju reformi u procesu evropskih integracija, saopštilo je resorno ministarstvo.

Reforme po standardima Evropske unije, kako je ocenila, doprinose jačoj ekonomiji, stabilnijem energetskom sektoru, efikasnijoj javnoj upravi, a naročito vladavini prava.

“Članstvo u EU je strateški cilj naše države. Na planu unutrašnjih reformi nastavićemo da sprovodimo sve aktivnosti usmerene na dostizanje preporuka iz Izveštaja Evropske komisije o Srbiji, prelaznih merila u otvorenim poglavljima i merila za otvaranje klastera”, rekla je Miščevićeva.

Kako je navela, Srbiji su poznate obaveze u procesu evropskih integracija u odnosu na političke, ekonomske i pravne kriterijume.

“U partnerstvu sa Evropskom komisijom i državama članicama, nastojaćemo da ih što pre dostignemo”, istakla je ministarka.

Ministarka je zahvalila ambasadoru Žiofreu na velikoj i značajnoj podršci od 165 miliona evra za hitnu pomoć u oblasti energetike, koju je prilikom svoje prošlonedeljne posete Srbiji predstavila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Žiofre: Izveštaj EK dobra smernica za reforme 

Žiofre je čestitao ministarki Miščević na imenovanju.

“Vaša liderska i koordinaciona uloga za sva pitanja u vezi sa EU biće ključna za uspešno suočavanje sa izazovima koji su pred nama. Naša bliska saradnja s vama, Ministarstvom finansija i resornim ministarstvima biće od suštinskog značaja za brže usvajanje reformi zarad građana Srbije i za sprovođenje Ekonomsko-investicionog plana Evropske unije”, rekao je Žiofre.

On je dodao da je energetski paket od 165 miliona evra opipljiv znak da EU stoji uz Srbiju u rešavanju izazova energetske krize.

Kako je naveo, to će omogućiti Srbiji da podrži ugrožene porodice i privrednike poput malih i srednjih preduzeća, ali i da izađe na kraj sa visokim cenama energenata.

Pozvao je da se nedavno objavljeni Izveštaj Evropske komisije o Srbiji za 2022. dobro iskoristi kao smernica za reforme.

“Ukupni tempo pristupnih pregovora Srbije će i dalje zavisiti posebno od reformi u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom”, istakao je Žiofre.

Dodao je da su potrebni dalji rad i politička posvećenost kako bi se nastavile i produbile reforme i otklonili nedostaci, posebno u ključnim oblastima kao što su pravosuđe, sloboda medija, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, sloboda okupljanja i procesuiranje ratnih zločina pred domaćim sudovima.

“S obzirom na to da je Srbija otvorila više od polovine pregovaračkih poglavlja, zatvaranje već otvorenih poglavlja i klastera bi trebalo da bude sve više u fokusu. Uveren sam da ćemo nastaviti da gradimo ionako odličnu saradnju vašeg ministarstva sa Delegacijom EU i radujem se radu s vama na evropskoj agendi Srbije”, rekao je Žiofe.

Kako je navedeno, posebno se razgovaralo o predstavljanju sadržine Izveštaja Evropske komisije o Srbiji za 2022. godinu o čemu će se ove nedelje razgovarati i na sednici Odbora za evropske integracije Narodne skupštine, kako bi svi detalji i ocene bili predstavljeni i narodnim poslanicima.

Comments

Pročitaj još