• Početna>
  • Vesti>

Bisljimi: Registarske tablice više nisu deo dijaloga, već odluka koja se sprovodi

Foto: Reporteri

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi kaže da se zahtev za zamenu registarskih tablica automobila, koje Srbija izdaje, više ne može posmatrati kao pitanje o kojem se može pregovarati u dijalogu Beograda i Prištine.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, Bisljimi kaže da očekuje da će implementacija odluke kosovske vlade o preregistraciji automobila proći dobro, bez potrebe da građani budu kažnjavani.

“Nadamo se da neće biti potrebe za izdavanjem kazni. U javnom žargonu to se zove opomena, a zapravo je svojevrsna dodatna informacija da se maksimalno iskoristi rok od 21 dan, u kojem se građanima preporučuje da zamene svoje registarske tablice iz nelegalnih u legalne. Postoje administrativni kapaciteti za ispunjavanje ovih zahteva. Ne bismo željeli da bilo koji građanin bude kažnjen jer je i dalje u domenu nezakonitih radnji, kao što je korišćenje tih tablica” navodi Bisljimi.

Govoreći o produženja roka za preregistraciju na čemu instistiraju i EU i zemlje Kvinte, Bisljimi je rekao da ne veruje da će se ta odluka promeniti.

“Ne verujem da postoji razlog da se ova odluka promeni. SAD, kao prijateljska zemlja, dale su svoje sugestije Kosovu sa idejom da bi to pomoglo legalizovanje svih onih koji imaju automobile sa nelegalnim registarskim tablicama” rekao je Bisljimi.

Kako je rekao, realizacija plana kosovske vlade počela je 1. novembra i odvijaće se u tri faze.

Kako se navodi, prvi se odnosi na ukor građana, drugi na izricanje novčanih kazni, a treći na probne registarske tablice.

Prema njegovim rečima, od 21. aprila naredne godine u promet će biti dozvoljeni samo automobili sa registarskim tablicama “RKS”.

“Ali čak i datum 21. april ima razlog jer je sporazum iz septembra 2021. bio da će Brisel pre 21. aprila 2022. pomoći dvema stranama u izradi trajnog sporazuma o registarskim tablicama i to po najboljim standardima i praksi EU. Pošto Brisel do sada nije uspeo da postigne ovaj dogovor, smatramo da rasprava o registarskim tablicama više nije deo procesa dijaloga u Briselu. To je samo jedna faza sprovođenja odluka Kosova” rekao je Bisljimi.

U intervjuu za RSE, Bisljimi je govorio i o francusko-nemačkom predlogu za rešavanje sporova između Beograda i Prištine.

Prema njegovim rečima, ovim predlogom je predviđeno rešavanje sporova u dve faze. On kaže da je prištinska strana već dala svoje predloge u vezi sa tim i da će ih kosovski premijer Aljbin Kurti preneti liderima Nemačke i Francuske 3. novembra u Berlinu.

Kosovska policija počela je danas da uručuje opomene vozačima sa registarskim tablicama gradova sa severa Kosova i Metohije. Time je počela primena odluke kosovske vlade o faznoj preregistraciji do 21. aprila, a za tri nedelje počinje kažnjavanje vozača koji ne preregistruju vozila.

Comments

Pročitaj još