• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Povlačenje priznanja nije samo moguće nego je i realno, radićemo protiv prijema Kosova u Savet Evrope

Foto N1

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić u intervjuu koji je dao za Kurir govorio je da treba ložiti ogroman napor da Kosovo ne uđe u Savet Evrope ali i o mogućnostima za nova povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti.

Iako je Kosovo ove godine uputilo zvaničan zahtev za učlanjenje u Savet Evrope, Dačić kaže da povlačenja priznanja zavise od toga da li će Priština da prekrši Vašingtonski sporazum, odnosno počne ponovo da traži prijem u međunarodne organizacije.

Na pitanje o „pokušajima Srbije“ da spreči članstvo Kosova u Savetu Evrope, te da li su oni „osuđeni na neuspeh“, Dačić kaže da se već od prvog dana po povratku u Ministarstvo spoljnih poslova dohvatio baš tog pitanja. Naznačio je da je ono „deo ukupnih pritisaka koji se vrše na Srbiju“.

Dačić ocenjuje da bi prijem Kosova bio „opasan presedan i težak udarac za ovu organizaciju“.

„Uvek im jasno govorimo da bi otvaranjem vrata Kosovu otvorili vrata ko zna još kojoj separatističkoj teritoriji da i ona sutra traži članstvo u Savetu Evrope“, zaključuje Dačić.

Dačić je govorio i o mogućnostima za nova povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti i rekao da je to ne samo moguće nego je i realno, pod uslovom da Priština prekrši Vašingtonski sporazum i počne ponovo da traži prijem u međunarodne organizacije. Nije ovo nikakva pretnja, mi samo tražimo da se poštuje ono što je već dogovoreno. A ako se ne poštuje, znaćemo da odgovorimo“, kazao je ovaj ministar.

On ujedno tvrdi da nije optimista povodom pronalaska rešenja za kosovsko pitanje, ali i primećuje da su Amerika i EU mnogo angažovanije nego ranije.

Kaže da je to dobro za Srbiju, zato što Beograd ne želi da stvari stoje u mestu, a da se za to vreme „vrši nasilje nad nezaštićenim Srbima na Kosovu i Metohiji“.

„Po ko zna koji put gledamo istu igru koju diktira Priština – ako ne bude kako oni traže, biće nasilja. To je jedina politika koju imaju, bilo da u vladi sedi Kurti, Haradinaj, Tači, bilo ko“, kazao je Ivica Dačić komentarišući odbijanje Prištine da produži rok za preregistraciju srpskih tablica na zahtev Zapada, odnosno mogućnost izbijanja novih eskalacija situacije.

Novi-stari ministar spoljnih poslova Srbije ocenjuje da bi o ovom pitanju sa Prištinom trebalo da rasprave „oni koji su im uvek dozvoljavali takvo destruktivno ponašanje“, te podseća da je na stolu i dalje predlog Zapada za produžetak preregistracije za deset meseci.

„To je razuman predlog, zato što otklanja mogućnost za eskalaciju, vodi smirivanju i razgovoru, a to očigledno nije ono što Kurtiju odgovara“, kazao je Dačić u intervjuu za Kurir.

Sa druge strane precizira da Beograd vodi računa o tome da Srbi na Kosovu budu bezbedni i zaštićeni, da je potreban kompromis, dogovor i poštovanje svega što je prethodno potpisano.

„Zato što je to jedini način da dobijemo mir i stabilnost, da znamo da imamo dogovor Srba i Albanaca koji će trajati dugo i za sledeće generacije. Imamo za to priliku, ali imamo i ogromnu odgovornost da zaštitimo našu državu i naš narod. Siguran sam da smo to do sada uspešno radili i da ćemo u tome da istrajemo“, rekao je ministar.

Comments

Pročitaj još