• Početna>
  • Vesti>

Haradinaj pozvao Kurtija da preispita odluku o tablicama, neusaglašena je sa Zapadom

Lider AAK Ramuš Haradinaj zatražio je od kosovskog premijera Aljbina Kurtija da preispita svoju odluku o tablicama. „Kurti – razmislite o savetu prijateljskih zemalja“, poručio mu je.

Oglasivši se tek večeras nakon jučerašnje odluke kosovske vlade da se krene sa faznim uklanjanjem srpskih tablica na Severu, zbog čega su SAD izrazile zabrinutost i razočaranje jer Kurti nije prihvatio sugestiju međunarodnih partnera da se sve odloži za narednih 10 meseci, Haradinaj je za osnovu kritike upravo uzeo ovo potonje.

„Poslednja premijerova odluka o registarskim tablicama, neusaglašena i bez konsultacija sa zapadnim saveznicima, posebno sa SAD, kratkovida je odluka koja bi mogla da ima posledice po zemlju“, ocenio je Haradinaj.

On naglašava da Kurti kao premijer mora pažljivo da analizira svoje korake i da bude u potpunom skladu sa Amerikom i EU.

„Zato ga molim da preispita odluku o registarskim tablicama. Želim da verujem da izraženo razočaranje naših partnera ovom odlukom premijera, neće imati posledice po odlične odnose koje Kosovo ima sa njima!“ – poručio je Haradinaj u apelu Kurtiju.

Uprkos brojnim zahtevima za odlaganje, kosovska vlada, tri dana uoči isteka roka, juče je odlučila da po fazama vrši primenu svoje odluke o (pre)registraciji vozila sa srpskim tablicama na RKS. Iako nisu eksplicitno saopštili da će produžiti prethodno zacrtan rok, 31. oktobar, u praksi će se sada njihova odluka o uklanjanju srpskih tablica primenjivati sve do 21. aprila – počev od opomena, preko kazni, probnih tablica, pa sve do potpunog uklanjanja. Kurti, međutim, tvrdi da odluka od 29. juna „nije odložena, već intenzivirana“.

Odluku su odmah osudile SAD,  izrazivši razočaranost i zabrinutost odlukom, pozvavši je još jednom da produži rok Srbima da uklone svoje KM tablice i registruju se na kosovske.

I druge opozicione stranke kritikuju Kurtijevu odluku, upravo zbog nedostatka koordinacije sa SAD. Odluka je neozbiljna i pretvara Kosovo u destruktivnu snagu; niti jedan sporazum o tablicama nisu sproveli, niti su koordinisali sa američkim partnerima, političko neznanje – reakcije su iz PDK, a slične su i u LDK.

Comments

Pročitaj još