• Početna>
  • Vesti>

Aleksandar Bocan-Harčenko za „Politiku“: Nema trgovine Kosovo za Donbas

Foto: Tanjug

Saradnja u sektoru nafte i gasa je čvrsta garancija energetske bezbednosti i investicione privlačnosti Srbije i jedan od odlučujućih faktora za premeštanje napredne proizvodnje iz drugih zemalja sveta.

Visoko cenimo što rukovodstvo Srbije ne podleže drskim provokacijama, čvrsto i hrabro se odupire najjačim spoljnim pritiscima. Pažljivo vodi računa o očekivanjima srpskog naroda i ne odriče se strateških nacionalnih interesa. Proces imenovanja i utvrđivanja nove vlade, kao i rasprava u Narodnoj skupštini u potpunosti su potvrdili kontinuitet ove politike – poručuje u razgovoru za „Politiku” ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Na Zapadu direktno poručuju da će Srbija navodno skupo platiti ako ne bude sledila agresivni rusofobni kurs Vašingtona i Brisela. Da će u tom slučaju, tobože, biti povučene investicije i skresana izdvajanja iz fondova EU, ukinut bezvizni režim, obustavljeni pregovori o približavanju EU. Ove mere se ne mogu nazvati bezbolnim. Ali ne može a da se ne kaže da je to umnogome ništa drugo do bezočan pokušaj da se glasnom retorikom utiče na raspoloženje u zemlji.

Kako Moskva vidi dalji razvoj situacije u Srbiji i ovom regionu i ima li ona neku skrivenu batinu?

Smatramo da su pretnje i ucene kontraproduktivne, a u odnosu na Srbiju besperspektivne. Štaviše – u našem viđenju etike i morala – ponižavajuće su za stranu koja pribegava takvim metodama. Ona, očigledno, ne može da ponudi ništa intelektualnije. Zapad nikada nije razumeo Srbiju, niti karakter srpskog naroda. Mi pak vidimo smisao u saradnji, zajedničkom traženju tačaka rasta i razvoja. To da Beograd vodi nezavisnu politiku zasnovanu na nacionalnim interesima omogućava nam da promovišemo bilateralno strateško partnerstvo, negujemo istinske bratske odnose, iskreno i otvoreno razmenjujemo mišljenja i jasno sagledavamo horizonte – namerno ne kažem „okvire” – naše saradnje. Na Balkanu u celini, politika Rusije je usmerena na unapređenje dobrosusedstva i razvoja. Spremni smo da radimo na ravnopravnoj osnovi sa svima koji su za to zainteresovani.

Može li se desiti da će Moskva, kako tvrde zapadni analitičari, trgovati Kosovom u zamenu za Donbas i druge teritorije?

Ove izjave nemaju nikakve veze sa stvarnošću, nema i ne može biti govora ni o kakvoj „trgovini”. Stav Rusije po pitanju Kosova je principijelan i dosledan, nezavisan od konjunkture. Zalažemo se za postizanje održivog, uzajamno prihvatljivog rešenja od strane Beograda i Prištine, u međunarodnopravnim koordinatama, na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Takvo rešenje treba da odgovara interesima Beograda i srpskog naroda i da bude odobreno u SB UN. Nastavićemo prisnu koordinaciju sa Beogradom u zaštiti zakonitih prava Srbije u odnosu na pokrajinu Kosovo i Metohiju.

Comments

Pročitaj još