• Početna>
  • Vesti>

Izglasana nova Vlada Srbije, premijerka i ministri položili zakletvu

Premijerka i ministri nove Vlade Srbije položili su zakletvu nakon što su dobili podršku većine poslanika Narodne skupštine.

Tekst zakletve koju su ministri položili glasi: “Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije”.

Nakon čitanja teksta, članovi Vlade potpisom su dali garanciju da će poštovati zakletvu.

Intonirana je i himna “Bože pravde”, a polaganju zakletve prisustvovao je predsednik Aleksandar Vučić, članovi diplomatskog kora, kao i predstavnici verskih zajednica.

Poslanici Skupštine Srbije izglasali su novu Vladu posle dvodnevne rasprave. Nakon pauze članovi nove Vlade položiće zakletvu.

Poslanici su o izboru nove Vlade glasali javno prozivkom. Glasanju je prisustvovalo 225 poslanika, podršku izboru nove Vlade dalo je 157 poslanika, dok je protiv bilo 68 poslanika, uzdržanih nije bilo. 

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić odredio je pauzu od trajanju od 20 minuta, nakon čega će članovi nove Vlade položiti zakletvu. 

Mandatarka Ana Brnabić juče je, podnoseći ekspoze pred poslanicima, rekla da će ova Vlada imati mnogo veće izazove nego što smo mogli da zamislimo.

Posle pandemije mislili smo da dolaze bolji dani, ali dogodio se rat na evropskom kontinentu, svet klizi u treći svetski rat, u ovakvom svetu Srbija mora da se pozicionira i sačuva stabilnost, to je glavni zadatak, rekla je Brnabićeva i dodala da kao što se prošla Vlada bavila zdravstvom, sada mora da se bavi energentima.

Istakla je i da Srbija nastavlja evropski put, ali i traži neselektivno poštovanje međunarodnog prava.

U završnom obraćanju danas poručila je da Srbija mora da ima prosrpsku Vladu koja će raditi isključivo u interesu Srbije i njenih građana, kao i da će ovo biti Vlada kontinuiteta.

Poslanici su juče i danas raspravljali o izboru nove Vlade.

Nova vllada ima 28 ministara. Novi članovi Vlade su: Miloš Vučević – potpredsednik Vlade i ministar odbrane, Bratislav Gašić – ministar unutrašnjih poslova, Rade Basta – ministar privrede, Jelena Tanasković – ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Goran Vesić – ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Dubravka Negre – ministar rudarstva i energetike Aleksandar Martinović, ministar državne uprave i lokalne samouprave, Tomislav Žigmanov – ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Tanja Miščević – ministar za evropske integracije, Jelena Begović – ministar za nauku, tehnološki razvoj i inovacije, Danica Grujičić – ministar zdravlja, Husein Memić – ministar za turizam i omladinu, Zoran Gajić – ministar sporta

Ministarsku funkciju, ali u drugom resoru obavljaće: Ivica Dačić – zamenik premijera i ministar spoljnih poslova, Siniša Mali – potpredsednik Vlade i ministar finansija, Tomislav Momirović – ministar unutrašnje i spoljne trgovine, Irena Vujović – ministar za zaštitu životne sredine, Maja Popović – ministar pravde, Branko Ružić – ministar prosvete, Nikola Selaković – ministar za rad, boračka i socijalna pitanja, Darija Kisić – ministar za brigu o porodici i demografiju, Maja Gojković – ministar kulture, Milan Krkobabić – ministar za brigu o selu.

Na mestu informisanja i telekomunicija je Mihailo Jovanović, a ministar za javna ulaganja u novoj Vladi Srbije je Marko Blagojević.

Vlada ima i tri ministra bez portfelja: Novica Tončev, Đorđe Milićević i Edin Đerlek.

Comments

Pročitaj još