• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Kurti još jednom pokazao svoje ekstremno političko ponašanje

Foto: TV Most

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je Aljbin Kurti, najavom da nema odlaganja roka za preregistraciju vozila još jednom pokazao svoje ekstremno političko ponašanje.

“Imam očekivanja od međunarodne zajednice da upotrebi svoja ovlašćenja i resurse koje ima na terenu, kako političke, tako i ekonomske, da očuva mir i stabilnost, jer Srbija ništa sem mira i stabilnosti ne želi“, rekao je Đurić za TV Most.

„Činjenica je da Kurti u kontinuitetu nastupa suprotno ne samo načelnim i navodnim zalaganjima za mir i stabilizaciju prilika, već nastupa direktno u suprotnosti sa nečim što su otvoreni i javni pozivi država koje podržavaju i sponzorišu nezavisnost tzv. Kosova. Postavlja se pitanje koja je granica njihovog strpljenja i koji je prag tolerancije. Ja ne mislim da međunarodna zajednica treba da toleriše flagrantno i očigledno kršenje postojećih sporazuma, odbijanja da se oni i u teoriji primene i podsticanja na ponašanje specijalnih snaga tzv. kosovske policije, za koju smo videli da doprinosi stvaranju nestabilnosti na terenu, samo je deo njegovog radikalnog političkog repertoara”, kaže Đurić.

Đurić navodi da je Kurti do sada pokazao svoje ekstremno političko ponašanje i ističe  da od međunarodne zajednoce očekuje podršku.

“Imam očekivanja od međunarodne zajednice da upotrebi svoja ovlašćenja i resurse koje ima na terenu, kako političke, tako i ekonomske, da očuva mir i stabilnost. Srbija će svakako biti na strani svog naroda, što je istovremeno strana mira i stabilnosti, jer Srbija ništa sem mira i stabilnosti ne želi“, navodi Đurić.

Prema njegovim rečima novu vladu očekuju teški zadaci, posebno kada je reč o KiM.

“Jedan od važnih izazova pred novom vladom biće i radikalno ponašanje privremenih institucija u Prištini. U vezi sa tim biće potrebno da imamo i mudrosti i strpljenja, ali i odlučnosti na terenu da zaštitimo naše interese. Imajući u vidu da i u Vladi i Kancelariji za KiM imamo dobar tim, uveren sam da ćemo i ovo, ne lako vreme prebroditi i da će nakon toga Srbija nastaviti da se razvija ubrzanim tempom. Uveren sam u to da su Srbiji neophodne radikalne reforme u mnogim oblastima, da je potrebna jačanje sistema i institucija i verujem da će to biti među prioritetima nove Vlade“, rekao je Đurić i dodao da će nova vlada sa novom sa Anom Brnabić na čelu, biti kombinacija iskustva i nove energije.

„Uveren sam u to da ima kapaciteta da Srbiju vodi na pravi put, da će uspešno održati i ekonomiju“, zaključio je Đurić.

Comments

Pročitaj još