Solidarne kamiondžije: „Drug sa druma“

Foto: Udruženje "Drug sa druma"

Oni dane i godine provode na drumu. Hleb zarađuju na točkovima. U narodu o njima postoji stereotip kao o robusnim muškarcima, često i grubijanima, ali da i oni imaju meko srce pokazuje Udruženje „Drug sa druma“ koje okuplja kamiondžije širom Srbije, sa samo jednim zajedničkim ciljem – da pomognu i usreće one kojima je to potrebno.

Jedini član ovog Udruženja sa Kosova i Metohije, Nenad Đurić, govorio je za KoSSev o programu i planovima ove organizacije.

Ideja da se napravi organizacija „Drug sa Druma“ krenula je u novembru 2020. godine, kada je, sada osnivač organizacije, Petar Vidović, napravio istoimenu Fejsbuk grupu, preko koje je imao nameru da sakuplja sredstva za pomoć porodicama nastradalih kolega – vozača kamiona ili onih koji iz nekog razloga nisu u stanju da izdržavaju svoje porodice.

Te prve Nove godine podelili su oko 130 paketića i to deci svojih nastradalih kolega.

„Usrećili smo dečicu naših kolega širom Srbije koji su, ili preminuli, ili nastradali na putevima“, kaže Đurić.

Kako se već tada javio veći broj kolega vozača, voljnih da doniraju, rešili su da tu pozitivnu energiju kanališu i istim tempom nastave.

Prva naredna akcija u kojoj je ova organizacija učestvovala bila je akcija „Za tri sestre“ iz sela Vlase u okolini Vranja, blizu administrativne linije sa KiM – u saradnji sa HO „Srbi za Srbe“.

„U pitanju su tri sestre Jovanović, kojima su ‘Srbi za Srbe’ dogradili podkrov na nedovršenoj kući. ‘Drug sa druma’ je devojčicama kupila stolariju za kompletnu kuću“, navodi Đurić.

Nakon toga, odlučili su da trojicu kolega, koji su iz zdravstvenih razloga bili onemogućeni da rade i zarađuju, finansiraju sa po 30.000 dinara mesečno – gotovo pola godine.

Kako se broj dobrovoljnih članova povećavao i dostigao broj 350, avgusta 2021. svoju organizaciju su legalizovali i ozvaničili. Imaju predsednika i upravni odbor.

Đurić šalje poziv sve kolege da se organizaciji pridruže i učestvuju u akcijama:

„A naročito kolege sa ovih prostora, pošto sam ja jedini predstavnik sa prostora Kosova i Metohije i pošto smo akcije imali, i tek ih planiramo i ovde“, naglašava.

Za KiM je prošle godine „Drug sa druma“ donirala 20 paketića za decu, preko manastira Fenek.

„Tako i ove godine planiramo, ali ćemo ovog puta obradovati i decu sa posebnim potrebama iz škole ‘Kosovski božuri’“, dodaje.

Plan je da se za decu organizuje „ŠOFER MRAZ“ koji će povesti „KONVOJ SA SRCEM“, odnosno da se ukrašenim kamionima paketići dostave deci – od Subotice, preko Vranja, pa sve do Kosova.

Comments

Pročitaj još