KOSTT spreman da investira u trafostanicu Valač

Kosovski operater prenosnog sistema (KOSTT) spreman je da investira u trafostanicu Valač, izjavio je predsednik Upravnog odbora te kompanije Jeton Mehmeti za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Pristup KOSTT-a Valaču obezbeđen je na osnovu Mape puta za sprovođenje energetskih sporazuma u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Evropska unija saopštila je 19. oktobra da su KOSTT i Elektrosever postigli tehnički sporazum. Elektrosever je u vlasništvu Elektroprivrede Srbije (EPS), čije sedište je u Beogradu, a na Kosovu je registrovana po kosovskim zakonima.

Trafostanica Valač na Severu Kosova obezbeđuje veći deo električne energije za građane na Severu Kosova. Nalazi se osam kilometara od severnog dela Mitrovice u kojoj većinski živi srpsko stanovništvo. Iz nje se strujom snabdeva i hidroelektrana na jezeru Gazivode.

Mehmeti je rekao da KOSTT do sada nije imao pristup toj trafostanici, te da je njena infrastuktura u lošem stanju.

„KOSTT je uvek planirao investiciju u Valač“, dodao je Mehmeti.

On je za RSE podsetio da nije upravljao Valačem u posleratnom periodu i da je operatere u toj trafostanici do sada plaćala Elektromreža Srbije (EMS).

Mehmeti je izrazio nadu da će se posle sporazuma dve strane i planiranih ulaganja kosovske kompanije povećati kapacitet Valača i da će strujom moći da snabdeva i druge delove Kosova.

Valač je jedna od prvoizgrađenih podstanica za prenos električne energije na Kosovu. Povezana je na pet visokonaponskih vodova – Trepča, Skenderaj, Gazivode, Iljirida kod Mitrovice i Paljaj kod Prištine, kao i na trafostanicu Novi Pazar 2 u okviru interkonektivnog voda Kosovo-Srbija.

Taj objekat važan je i za razmenu električne energije između Kosova i Srbije preko voda Valač-Novi Pazar.

Očekuje se da će Elektrosever snabdevati i fakturisati električnu energiju u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, čiji stanovnici nisu plaćali struju od kraja rata 1999. godine.

Jeton Mehmeti, iz KOSTT-a, smatra da će naplata računa početi brzo u severnim opštinama.

„Ipak, za to pitanje su nadležni KEDS i Regulatorna kancelarija za energetiku“, naveo je Mehmeti.

Comments

Pročitaj još