• Početna>
  • Vesti>

Petković: Priština na najbesprizorniji način skrnavi hram Srpske pravoslavne crkve

Foto RTS printscreen

Povodom skrnavljenja hrama Hrista Spasa u Prištini saopštenjem za javnost se obratio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, u kojem je istakao da je uništavanje tuđih svetih mesta izraz najvećeg primitivizma i agresije i da od prištinskih vlasti i međunarodne zajednice traži da se ovi objekti zaštite od napada ekstremista i vandala.

Srpski narod na Kosovu i Metohiji svakodnevno je izložen provokacijama, obespravljivanju i nasilju, ali neki od tih napada su postali simbol stradanja našega naroda, i Hram Hrista Spasa u Prištini je svakako jedan od najtužnijih simbola srpske golgote i nesreće. 

Nakon što je korišćen kao set za snimanje spotova, kao smetlište i javni ve-ce, kao pano za ispisivanje poruka mržnje prema Srbima, on je danas postao i jarbol za albansku zastavu. 

Dok Priština na sve načine pokušava da sebe predstavi kao nekakvu oazu mira, upravo u samom centru te iste Prištine se na najbesprizorniji način skrnavi hram Srpske pravoslavne crkve, čime se pljuje u lice čitavom srpskom narodu. 

Dok god se takve stvari budu događale, izlišno je govoriti o bilo kakvom pomirenju, suživotu i građanskom društvu na Kosovu i Metohiji. 

Uništavanje tuđih svetih mesta je izraz najvećeg primitivizma i agresije, i tome nas istorija uči na tragičan način. Tamo gde su gorele i uništavane tuđe bogomolje, nedugo potom su goreli i uništavani oni koji su se u njima molili. 

Zato zahtevamo i od donosilaca političkih odluka u Prištini ali i od predstavnika međunarodne zajednice na terenu da ne zatvaraju oči pred ovakvim incidentima, jer oni, ne samo da su strašni sami po sebi, već predstavljaju i nagoveštaj još strašnijih zlodela i nesreća. 

Ne upirući prstom ni u koga, tražimo samo da se osigura da simboli srpskog postojanja na Kosovu i Metohiji – naše crkve, manastiri i istorijski lokaliteti – budu, ako ne poštovani, onda barem zaštićeni od napada ekstremista i vandala.

Comments

Pročitaj još