• Početna>
  • Vesti>

Petković sa Eskobarom: Beograd spreman za nastavak pregovora ali insistira na sprovođenu postignutih sporazuma

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa zamenikom pomoćnika sekretara za evropske i evroazijske poslove i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan, Gabrijelom Eskobarom, sa kojim je razgovarao o perspektivama za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Petković istako da je Beograd spreman za nastavak pregovora, ali i da insistira na sprovođenju postignutih dogovora, pre svega dogovora o formiranju Zajednice srpskih opština.

Tokom razgovora bilo je reči o pitanjima registarskih tablica i energetike i tom prilikom direktor Kancelarije za KiM je naglasio da je srpska strana ispunila sve korake iz energetske Mape puta kao i preuzete obaveze iz ostalih sporazuma, postignutih u briselskom dijalogu.

Petković je sagovorniku skrenuo posebnu pažnju na jučerašnju presudu koju je na ponovljenom suđenju protiv Ivana Todosijevića doneo takozvani Osnovni sud u Prištini i kojom je Todosijević osuđen na godinu dana zatvora. Podsetio je takođe i na slučaj dvadesetogodišnjeg Nikole Nedeljkovića, koji je za Vidovdan uhapšen na Gazimestanu i samo zbog isticanja srpskih simbola osuđen na osam meseci zatvora.

Ovakvim presudama Srbima na Kosovu i Metohiji zabranjuje se pravo na mišljenje, slobodu govora i izražavanja i time ukidaju sve građanske i demokratske slobode, rekao je Petković.

“Zato, Beograd odlučno zahteva puno poštovanje člana 10 Prvog briselskog sporazuma kojim se predviđa da Srbi moraju biti većina u veću Apelacionog suda u procesima koji dolaze iz srpskih sredina na KiM, na šta su više puta ukazali i najviši predstavnici međunarodne zajednice” naveo je on.

Petković je svom sagovorniku skrenuo pažnju i na kršenja sporazuma o zvaničnim posetama kojima mu Priština zabranjuje da bude sa srpskim narodom u pokrajini.

“Uprkos svemu, Beograd ostaje suštinski zainteresovan za očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i apeluje da se odlučnim političkim i diplomatskim sredstvima spreče svi oni koji prete destabilizacijom regiona i novim konfrontacijama” zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Comments

Pročitaj još