• Početna>
  • Vesti>

Žiofre: Prilika da donesemo neophodne odluke ma kako one bile teške; Vučić: Nazadovanje samo u jednoj oblasti

Foto: Tanjug

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom koji mu je predao Godišnji izveštaj Evropske komisije o Srbiji 2022.

Emanuele Žiofre je zahvalio predsedniku Vučiću i ministarki Jadranki Joksimović na saradnji u proteklih 12 meseci.

“Uložili smo napore da budemo što objektivniji i nadamo se da će dokument biti korisna alatka za dalji napredak u procesu evrointegracija”, rekao je Žiofre.

Ukazao je da se Evropa trenutno fokusira na posledice rata u Ukrajini.

“Taj događaj je promenio bezbednosnu situaciju u Evropi iz korena, vidimo da civili svakodnevno ginu, razara se infrastruktura, ovo ima ogroman uticaj na sve u Evropi, uključujući i politiku proširenja i mislim da se svi slažu da je proširenje geostrateška investicija u mir, bezbednost i prosperitet EU više nego ikad”, rekao je Žiofre.

Žiofre je rekao da se ovaj izveštaj odnosi na političke kriterijume. “Izvestili smo o izborima 3. aprila. EP je bio angažovan u unapređenju uslova, političkih aktera. Došlo je do većeg pluralizma u parlamnetu i parlamentarna sloboda je poštovana”, rekao je Žiofre.

Međunarodna zajednica je difinisala šta treba da se reši, kaže on.

“Posebno bih se fokusirao na pravosuđe. Srbija je preduzela korake ka jačanju nezavisnosti pravosuđa uz ustavne promene u januaru, usvojeni su amandamni, Venecijanska komisija je konsultovana. Savet Evrope je zaključio da je proces bio inkluzivan”, podvukao je Žiofre.

Kaže da je postignut određeni napredak u borbni protiv korupcije. Postoji nova strategija i prateći Akcioni plan. Broj istraga je povećan ali broj optužnica je smanjen i ograničena je konfiskacija imovine stečena kriminalom, ukazao je Žiofre.

Nismo imali napredak po pitanju medija i slobode izražavanja, formirane su radne grupe kada je reč o bezbednosti novinara, rekao je Žiofre.

Nije usklađena spoljna politika što se tiče sankcija Rusiji, tu se vidi nazadovanje, rekao je Žiofre ukazujući da je stopa usklađenosti smanjena.

“Potrebna nam je Srbija kao partner”, rekao je Žiofre.

Žiofre je istakao da su Srbija i EU bliski partneri i da trgovinska razmena svake godine raste, a prošle je iznosila 32 milijarde evra.

“EU je prvi investitor u Srbiji, a prošle godine smo imali direktne strane invetsicije od 1,85 milijardi evra i najveći smo donatori jer verujem da vredi ulagati u Srbiju i da Srbija bude deo naše porodice”, naveo je šef delegacije EU.

Poručio je da Srbija i EU imaju zajedničku budućnost i da trenutna bezbednosna kriza koja potresa Evropu i svet zahteva veće jedinstvo.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je u velikoj meri saglasan sa napisanim u izveštaju, ali da je suština ono što mu je i sam šef delegacije Emanuele Žiofre rekao – odnos Srbije prema uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji.

Dodao je da Beograd razume Brisel, ali da Srbija nije glasala ni za jednu deklaraciju protiv RF.

“Rekao sam da ćemo i sa velikom ozbiljnosti uzeti u obzir njihove stavove, predloge i mišljenja i taj politički deo je obojio ceo izveštaj i to je jedini deo u kom smo nazadovali – u našoj usaglašenosti sa deklaracijama EU o spoljnoj politici”, rekao je Vučić.

Predsednik Vučić je rekao da je izveštaj bio fer i da su ljudi obavili posao na korektan način. “Nemam šta da im zamerim, nisu slagali ni oko Kosova”, rekao je Vučić.

Ovo je za nas važan papir, gledaćemo šta da poravimo, Srbija će gledati da napreduje na evropskom putu, da vladavina prava i ekonomija idu napred, istakao je predsednik Srbije.

Razumeli smo poruku, znam koliko se muči Žiofre i svako od nas kad ode u Brisel, rekao je predsednik.

Imamo u vidu sve što je napisano, razmatraćemo poziciju zemlje na dnevnom nivou, dodao je Vučić.

Naš teritorijalni integritet za nas ima drugačiji značaj nego za njih, naveo je Vučić.

Vučić o KiM: Težak put pred nama, neće biti dobrih vesti

Predsednik Srbije rekao je da je, kada je reč o Kosovu i Metohiji, pred Srbijom težak put, dodajući da se plaši da za našu državu po tom pitanju neće biti dobrih vesti.

“Ako pogledate nijanse iz izveštaja za Beograd i za Prištinu, videćete da smo nešto bolji ili nešto manje loše ocenjeni, ali Srbija nije izazivala nijednu krizu, niti bilo šta drugo. I po tom pitanju je mnogo težak put pred nama, i plašim se da za Srbiju neće biti dobrih vesti u narednom periodu”, ukazao je Vučić.

Dodao je da je to nešto čemu moramo posebno da se posvetimo u narednom periodu, kako bismo sačuvali mir i stabilnost, kao i ono što je srž naših nacionalnih i državnih interesa.

Comments

Pročitaj još