• Početna>
  • Vesti>

Prištinska vlada predložila strožije kazne za silovanja i nasilje u porodici

Vlada u Prištini usvojila je Nacrt zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, kojim se pooštravaju kazne za počinioce krivičnih dela silovanje, seksualno zlostavljanje i nasilje u porodici.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa  ministarka pravde Aljbuljena Hadžiju je rekla da su ove promene neophodne i hitne zbog porasta slučajeva porodičnog nasilja i seksualnih napada.

Hadžiju je navela da će Sudski savet Kosova imati registar sa informacijama o licima koja su proglašena krivim za pomenuta krivična dela, te da će taj registar biti javan.

Istakla je da će sudovi biti u obavezi da objave presude u takvim slučajevima.

Ministarka je objasnila da izmene i dopune Krivičnog zakonika predviđaju da će osobama koje budu proglašene krivim za seksualno ili nasilje u porodici – biti uskraćeno pravo da se kandiduju za javne funkcije u periodu od tri do deset godina.

Takođe, biće im zabranjeno zapošljavanje u javnom sektoru, te će im se oduzeti pravo na dobijanje vozačke dozvole i biće onemogućeni da upravljaju motornim vozilom u periodu od jedne do pet godina.

“Predviđeno je i da nema ublažavanja kazni kada se radi o krivičnim delima silovanje, seksualno zlostavljanje i nasilje u porodici. Biće kažnjen svako ko u cilju zastrašivanja ili prisiljavanja na radnje protiv svoje volje svesno izvrši psihičko, fizičko ili seksualno nasilje nad ženama koje vrše javne funkcije ili su kandidatkinje za vršenje javnih funkcija”, rekla je Hadžiju.

Za ovo novo krivično delo biće zaprećena kazna od šest meseci do tri godine zatvora, dok će se otežavajućom okolnošću smatrati ukoliko je krivično delo izvršeno organizovano.

U skladu sa procedurama, ovaj Nacrt zakona o dopuni i/ili izmeni Krivičnog zakonika mora da se prosledi skupštinskim odborima, a potom Skupštini na usvajanje.

Od januara do oktobra ove godine, Kosovskoj policiji prijavljena su 73 slučaja seksualnog uznemiravanja, kao i 49 slučajeva seksualnog napada.

Krivični zakon Kosova predviđa kazne od dve do petnaest godina zatvora za silovanje i druge seksualne napade.

Comments

Pročitaj još