• Početna>
  • Vesti>

Kosovska Mitrovica: Počela vakcinacija protiv sezonskog gripa

Foto: Radio Kontakt plus

Vakcinacija protiv sezonskog gripa u Domu zdravlja Kosovska Mitrovica počela je danas, izjavila je za Radio Kontakt Plus, specijalista i načelnica Službe opšte medicine Doma zdravlja dr Ljiljana Jovanović i dodala da raspolažu sa dovoljnim brojem vakcina.

Iako se vakcinacija protiv sezonskog gripa preporučuje svima, prednost, kao i prethodnih godina, imaju pacijenti koji su stariji od 65 godina i hronični bolesnici. 

“Kada su u pitanju hronični bolesnici, tu spadaju osobe koje boluju od bolesti kardiovaskularnog, respiratornog sistema, dijabetesa, osobe na dijalizi, hemoterapiji, onkološki pacijenti, potom pacijenti kod kojih je urađena transplantacija nekog organa, oni koji boluju od HIV infekcije i ostali hronični bolesnici”, objašnjava dr Jovanović.

Doktorka kaže da je moguće vakcinisati se protiv gripa i korona virusa u istom danu.

“Jedini uslov da je prethodno klinički pregled uradio izabrani lekar i da je osoba u poslednjih sedam do deset dana zdrava. Dakle, pacijent može istog dana primiti i vakcinu protiv sezonskog gripa, samo u suprotnom ekstremitetu.”

Za osobe koje su preležale koronu, a žele da se vakcinišu i protiv sezonskog gripa, podrazumeva se da budu potpuno zdrave.

“Taj vremenski period može biti duži ili kraći, sve zavisi koji oblik kovid infekcije je osoba imala. Dakle, po ozdravljenju osoba može slobodno da primi vakcinu, što će svakako utvrditi lekar na osnovu laboratorijskih analiza, kliničkog pregleda, snimka pluća, a po potrebi i uz konsultaciju kolega ostalih specijalnosti.”

Doktorka Jovanović napominje da postoje kontraindikacije za vakcinu, a to su akutna, febrilna stanja, alergija na kokošje meso, perje, jaja, neomicin, formaldehid, gentamicin ili na neku komponentu prethodno primljene vakcine. U tim slučajevima, lekar odlučuje da li se i kada prima vakcina.

Sa druge strane, prema rečima dr Jovanović, osim crvenila, otoka, blagog bola na mestu uboda, druga neželjena dejstva vakcine protiv sezonskog gripa nisu primećena. 

“Tada savetujemo pacijentima da stave hladne obloge, da uzmu neki analgetik kao što je paracetamol, brufen, kao i podizanje ekstremiteta u slučaju otoka.”

Sve vakcine, pa i protiv sezonskog gripa, ne štite samo od bolesti za koju su namenjene, već i od drugih zaraza, ali u manjem procentu, napominje dr Jovanović. Ujedno ukazuje da ako primimo vakcinu protiv sezonskog gripa, ne znači da se nećemo razboleti od njega. 

“Možemo da se razbolimo, ali će biti sa blažom kliničkom slikom i bez komplikacija.”

Zainteresovani za vakcinaciju protiv sezonskog gripa treba da se jave svom izabranom lekaru.

“Apelujem na građane da se jave svom izabranom lekaru, jer će vakcinu primiti samo ukoliko su pregledani od strane izabranog lekara”, poručuje dr Ljiljana Jovanović.

Comments

Pročitaj još