• Početna>
  • Vesti>

 Jesenje zasedanje Parlamentarne skupštine SE; Jovanović: Srbi na KiM najugroženija etnička grupa u Evropi; Bogujevci: Slava Ukrajini!

Foto: Narodna stranka

Srbi sa Kosova najugroženija su etnička grupa u Evropi, poručio je u Savetu Evrope poslanik Narodne stranke u Parlamentu Srbije Stefan Jovanović, a ovu organizaciju pozvao je da ne dozvoli Kosovu da uđe u SE.

U Strazburu se od 10. do 14. oktobra održava jesenje zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Iako je u centru pažnje rat u Ukrajini, sa očekivanim obraćanjem ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u četvrtak, među više tema kandidovane su i evropske integracije na Zapadnom Balkanu.

U toku je plenarno zasedanje na kojem su govorili delegati iz srpskog, odnosno kosovskog parlamenta – Stefan Jovanović iz opozicione Narodne stranke i Sandra Bogujevci iz vladajućeg Samoopredeljenja. Inače, ovo je prvi put da se kosovskim delegatima od juče dalo pravo da učestvuju u debatama i govore.

U jeku najava da bi Kosovo narednog meseca moglo da postane nova članica Saveta Evrope, Jovanović je pozvao Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope da odbaci ove pokušaje „samoproglašenog Kosova“, okarakterisavši proglašenje nezavisnosti kao secesiju.

„Vlasti u Prištini su 2008. godine jednostranim aktom secesije grubo prekršile Ustav Srbije i Rezoluciju Saveta bezbednosti 1244. Pritom, njihova loša praksa nepoštovanja osnovnih ljudskih prava i vladavine prava je u oštroj suprotnosti sa njihovom željom da se učlane u Savet Evrope“, rekao je Jovanović.

Naglašavajuči da je SE nastao na principu jednoglasnog prijema svih 46 članica i pune podrške evropske zajednice naroda, Jovanović je skrenuo pažnju da bi potencijalna odluka da se razmotri članstvo Kosova u SE bio „jasan raskid sa ovom dugogodišnjom praksom, koja bi omogućila da podele i razdori dobiju prednost nad osnovnim vrednostima ove organizacije“.

Bogujevci: Slava Ukrajini!

Istorijski dan za Kosovo – ovako se u Prištini gleda na današnji nastup Sarande Bogujevci u sali u Strazburu, gde je u toku jesenje zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. Kosovska delegacija je juče po prvi put dobila pravo da aktivno učestvuje u debatama u ovom telu, a odluka dolazi u jeku najava da bi Kosovo već u novembru moglo da bude primljeno u ovo telo – što je pre svih najavio sam predsednik Srbije.

U Strazburu se od 10. do 14. oktobra održava jesenje zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Iako je u centru pažnje rat u Ukrajini, sa očekivanim obraćanjem ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u četvrtak, među više tema kandidovane su evropske integracije na Zapadnom Balkanu.

U toku je plenarno zasedanje na kojem su govorili delegati iz srpskog, odnosno kosovskog parlamenta – Stefan Jovanović iz opozicione Narodne stranke i Saranda Bogujevci iz vladajućeg Samoopredeljenja.

Inače, ovo je prvi put da se kosovskim delegatima od juče dalo pravo da učestvuju u debatama i govore, te je Bogujevci dočekana dobrodošlicom i pljeskom delegata u sali.

I Bogujevci se na početku svog obraćanja zahvalila članicama Saveta Evrope na, kako je navela, dosadašnjoj podršci, zbog koje je Kosovo „doguralo dovde“ – a to je da aktivno učestvuje u debatama, ali i da će uskoro, nada se, Kosovo postati članica SE.

Jorgosu Papandreu, aktuelnom izvestiocu za Zapadni Balkan upravo u ovom telu se zahvalila na „sjajnom izveštaju“.

„Mnogo toga ima da se kaže, mogla bih danas da govorim o mnogo toga, dostignućima Kosova, kao jednoj od najživahnijih demokratija u regionu, ako mi ne verujete uvek možete da dođete i uverite se, teškoćama sa kojima se suočavamo, teškoćama sa našim susedom, ili ne tako dalekom prošlošću kakvu smo imali“, navela je Bogujevci, dodajući:

„Ali danas se suočavamo sa mnogo većim zabrinutostima nego onim u našem regionu. Danas se suočavamo sa brutalnim ratom Ukrajini, danas se borimo za demokratiju i ostalo, danas ne govorimo samo o Zapadnom Balkanu, danas govorimo o budućnosti Evrope“.

Ističe da Kosovo i ostale zemlje Zapadne Evropa jesu Evropa, te da nema druge budućnosti za Kosovo osim da budu deo evropske porodice.

Comments

Pročitaj još