• Početna>
  • Vesti>

UNS i DNKM traži od Vlade Kosova da sve institucije poštuju zakon o ravnopravnoj upotrebi jezika

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) protestuje zbog izbacivanja srpskog jezika sa zvaničnog sajta Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore i traži od Vlade Kosova da sve institucije poštuju zakon o ravnopravnoj upotrebi jezika.

Deset dana nakon obeležavanja Evropskog dana jezika, i ukazivanja novinara koji izveštavaju na srpskom jeziku na kršenje zakona većine kosovskih institucija, koje ne šalju srpskim medijima saopštenja na maternjem jeziku, Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore u Prištini otišlo je korak dalje.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore u Vladi Kosova uklonilo je na svom zvaničnom sajtu stranicu na srpskom jeziku, dok je na zvaničnoj Fejsbuk stranici natpis i tekst ispod logoa samo na albanskom jeziku, a brojne aktivnosti ovog ministarstva su takođe na albanskom. Tviter nalog ovog ministarstva je na engleskom, dok zvanični nalozi na Jutjubu i Instagramu koriste engleski i albanski jezik. Fejsbuk stranica ovog ministarstva je promenjena, a srpski jezik izbačen i iz naziva ministarstva.

UNS i DNKiM nastaviće da intenzivno prate i ukazuju na nepoštovanje zakonskih odredbi koje garantuju srpskom narodu ravnopravnu upotrebu maternjeg jezika na Kosovu i Metohiji.

Comments

Pročitaj još