• Početna>
  • Vesti>

Danas je Dan Bošnjaka; Hodžić: Bošnjačka zajednica jedna od najugroženijih na Kosovu

Foto: rtvnp.rs/

U celom regionu, danas se obeležava Dan Bošnjaka. Bošnjačko nacionalno veće je na sednici održanoj juna mjeseca 2019. godine u Sarajevu, donelo odluku da 28. septembar proglasi za nacionalni praznik.

Hodžić: Bošnjačka zajednica trenutno jedna od najugroženijih na Kosovu

Ovaj praznik, građanima bošnjačke nacionalnosti čestitala je zamenica gradonačelnika Opštine Severna Mitrovica Adrijana Hodžić.

U čestitki, Hodžić je izrazila zabrinutost zbog položaja u kojem se bošnjačka zajednica nalazi.

“U želji da ovaj za nas istorijski važan datum, 28. septembar, Dan Bošnjaka, obeležimo onako kako dolikuje, upravo zbog lošeg položaja Bošnjaka na Kosovu, nažalost, teško mi je da pronađem smisao bilo kakvog praznovanja i slavljenja” kazala je Hodžić.

Dodala je da sem najsrdačnijih čestitki, ima moralnu obavezu da ukaže na to da je bošnjačka zajednica trenutno jedna od najugroženijih zajednica na Kosovu.

“Danas je dan kada moram da podsetim centralne vlasti, sve relevantne instance, kao i medjunarodnu zajednicu, da na Kosovu postoji i bošnjačka zajednica! Danas ne obeležavamo “Dan”. Obeležavamo sve nas koje je na ovom prostoru, a i šire uvek krasilo dostojanstvo, miroljubivost, i poštovanje demokratskih principa. Dragi bošnjaci i bošnjakinje, hvala vam što i u ovako teškim okolnostima, praktično iz senke i dalje  težite ka očuvanju našeg identiteta, negovanju posebnosti i istrajnosti mira i tolerancije . Srećan nam Dan Bošnjaka” stoji u čestitki.

Comments

Pročitaj još