• Početna>
  • Vesti>

Selaković pojasnio šta je potpisao sa Lavrovim: Srbija ne može da prihvati rezultate referenduma na istoku Ukrajine 

Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je danas da je 13 sporazuma, protokola i memoranduma potpisano tokom posete Ujedinjenim nacijama u Njujorku, gde je boravio sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. On je kazao da su se glavne teme tih sastanaka ticale pitanja Kosova i Metohije.

Upitan o sporazumu koji je potpisan sa Rusijom, a koji je Selaković potpisao sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim, Selaković je kazao da je u pitanju dokument koji ne sadrži pitanja o usklađivanju bezbednosne politike.

“To je dokument koji se potpisuje od 1996. godine, reč je o tehničkoj stvari, koja, pogotovo ove godine, pored bilateralnih konsultacija koje se tiču Ujednjinih nacija, a što je za nas posebno važno zbog Kosova i Metohije, nema kao temu konsultatcije bezbednosne poltiike”, istakao je on.

Selaković je kazao da se potpisanim sporazumom uređuju bilateralni odnosi, kao i multilateralni, te da se takav sporazum godinama već potpisuje. Imajući u vidu aktuelnu situaciju, Selaković je kazao da je njegov lični stav da je Srbija mogla i da odbije da potpiše sporazum, ali da u njemu ne vidi ništa suštinski sporno zbog čega bi saradanja Srbije i Rusije natom planu trebalo da bude prekinuta.

“Sve što se tiče poslednjih nekoliko sati napada i li pitanja vezanih za taj plan nisu ništa drugo nego traženje dovoljnog razloga da se Srbija napadne ili pokuša da se disciplinuje”, ocenio je on.

Na pitanje novinara da li će Srbija priznati rezultate referenduma čije održavanje je Moskva počela u više okruga na istoku Ukrajine, Selaković je odgovorio da iz više razloga Beograd ne može da ih prihvati.

“Srbija u skladu sa Poveljom UN i opšte prihvaćenim principima i normama međunarodnog javnog prava ne može da prihvati rezultate referenduma u ukrajinskim regionima. Sa jedne strane, principijelna naša posvećenost principima i pravilima međunarodnog prava i Povelji UN, a sa druge strane to bi bilo potpuno suprotno našim državnim i nacionalnim interesima. To bi bilo potpuno suprotno našoj politici očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta i posvećenosti principu nepovredivosti granica”, rekao je Selaković.

Comments

Pročitaj još