• Početna>
  • Vesti>

Suniog: Krajnje vreme da se sprovede odluka o Visokim Dečanima

Foto: RTS

Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu i Metohiji Tomaš Suniog poručio je da je krajnje vreme da privremene institucije u Prištini sprovedu odluku suda o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani, prenosi Albanijan post.

 

Suniog je u intervjuu za albanski portal istakao da je prošlo više od šest godina od presude Ustavnog suda u Prištini i skoro 10 godina od odluke Posebne komore Vrhovnog suda kojom se potvrđuje vlasništvo manastira nad zemljom u Dečanima.

“Smatramo da je krajnje vreme da kosovske institucije brzo i u potpunosti sprovedu presudu Ustavnog suda o zemljištu manastira Visoki Dečani”, rekao je česki diplomata.

On je dodao da bi sprovođenje odluke pokazalo posvećenost Prištine vladavini prava, jednom od vodećih principa Evropske unije i Evropske konvencije o ljudskim pravima i da bi doprinelo preko potrebnom dijalogu među zajednicama na KiM.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Suniog je izjavio da EU olakšava dijalog, ali da je “proces u rukama dve strane koje određuju agendu, brzinu, dubinu i ishod diskusije”.

“EU kao posrednik dijaloga radi sa obe strane na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, rešavanju otvorenih pitanja i očekujemo da strane brzo ispune svoje obaveze u dijalogu s obzirom na direktnu vezu između normalizacije sveobuhvatnih odnosa i konkretnih perspektiva za njihove težnje ka EU”, objasnio je Suniog uz napomenu da put ka Evropskoj uniji za dve strane ide kroz dijalog koji olakšava EU.

Comments

Pročitaj još