• Početna>
  • Vesti>

Selaković: Jučerašnji razgovori bili su prilika i za iznošenje pozicija po pitanju Kosova i Metohije

Foto: Tanjug

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je juče, na marginama 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, sa 20 šefova diplomatija.

Nedelja u kojoj se održava generalna debata u okviru tekućeg zasedanja Generalne skupštine UN, biće prilika za razgovore o širokoj lepezi geopolitičkih pitanja, ali i za konkretne bilateralne inicijative i rad na produbljivanju odnosa sa državama čiji ministri spoljnih poslova učestvuju na događaju.

Ministar Selaković juče je imao duže bilateralne sastanke sa ministrima spoljnih poslova Sijera Leonea, Maldiva, Alžira, Uzbekistana, Venecuele, Eritreje i Jordana, ali i seriju kraćih susreta sa kolegama iz El Salvadora, Rumunije, Iraka, Severne Makedonije, Danske, Egipta, Indonezije, Kipra, Libije, Ruande, Tanzanije, Indije i Malezije.

Šef srpske diplomatije upoznao je sagovornike sa ekonomskim rezultatima Srbije i uspešno sprovedenim reformskim procesima u proteklih desetak godina, kao i sa željom da unapređuje bilateralne odnose sa državama širom sveta, na osnovama obostranog uvažavanja i razumevanja, kao i poštovanja temeljnih principa međunarodno-pravnog poretka. 

Jučerašnji razgovori u NJujorku bili su prilika i za iznošenje pozicija po pitanju Kosova i Metohije i pojašnjavanje vrednosti na kojima Srbija gradi borbu za očuvanje svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.    

Srbija je, kako je u razgovorima poručio ministar Selaković, otvorena za snaženje ekonomskih veza i razmenu iskustava sa prijateljskim i partnerskim zemljama, a jučerašnji kontakti su bili prilika i za pokretanje niza konkretnih inicijativa.   

Tokom razgovora u NJujorku upućeno je i više zvaničnih poziva za posete Srbiji na visokom i najvišem nivou, kao i za potpisivanje Memoranduma o političkim konsultacijama sa Uzbekistanom i Jordanom. 

Ministar Selaković će, kako je planirano, do kraja ove sedmice u sedištu UN imati više desetina bilateralnih sastanaka sa kolegama iz čitavog sveta, navodi se u saopštenju ministarstva.

Comments

Pročitaj još