• Početna>
  • Vesti>

SAD čestitale novim srpskim poručnicima, Hil u Pranjanima prisustvovao obeležavanju godišnjice Halijarda

FOTO: Ambasada SAD, Tviter

Novim poručnicima Vojske Srbije čestitala je danas američka ambasada u Beogradu. U istom danu, američki ambasador Kristofer Hil, prisustvovao je u Pranjanima obeležavanju 78. godišnjice Misije Halijard, a stigao je i da bude i na „Prajdu“.

„Pre 78 godina hrabri Srbi i preko 500 savezničkih vazduhoplovaca prevazišli su nezamislive prepreke da bi izvršili najveću vazdušnu spasilačku misiju u istoriji. Još jedan primer kako su Republika Srbija i Sjedinjene države jači zajedno“, poručila je ambasada SAD.

U Pranjanima kod Gornjeg Milanovca, ambasada SAD i Fondacija Halijard godinama unazad obeležavaju godišnjicu operacije „Halijard“ ili „Vazdušni most“, najveće akcije spašavanja savezničkih snaga iza neprijateljskih linija u Drugom svetskom ratu. U njoj je, zahvaljujući srpskim seljacima, vojsci SAD i Jugoslovenskoj vojsci u Otadžbini, spašeno više od 500 savezničkih pilota koje su Nemci oborili iznad Jugoslavije.

„Čast mi je što sam danas u Pranjanima na obeležavanju 78. godišnjice Misije Halijard i svega što Sjedinjene Američke Države i Republika Srbija mogu da postignu kao saveznici“, poručio je danas Hil.

Ceremoniji obeležavanja ove godišnjice prisustvuju zvaničnici i diplomate, kao i potomci pilota spašenih u ovoj operaciji. Ranijih godina prisustvovao je i predsednik Srbije.

Vučić je danas bio zauzet – prvo susretom upravo sa Hilom rano jutros, a potom i ceremonijom inauguracije 135 novih oficira Vojske Srbije.

Mladim poručnicima čestitala je i ambasada SAD u Beogradu:

„Čestitamo najmlađim oficirima koji su danas promovisani u svoj prvi čin. Jaka i demokratska Srbija koja štiti prava i slobode svojih građana i u miru razvija saradnju sa svojim komšijama je budućnost EU i Zapadnog Balkana“, poručila je ambasada uz link video prenosa ove svečanosti ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu.

Američki ambasador je sa druge strane, posle Halijarda, šetao sa ostalim diplomatama u Prajdu, da bi i on, kako je naveo, podržao upravo poštovanje prava svih građana uz raznovrsnost i inkluziju. I za ovaj događaj čestitao je organizatorima, naznačivši da on označava evropsku budućnost Srbije.

Vučić i Hil sastali su se uoči 77. zasedanja Skupštine Ujedinjenih Nacija.

Srbija je posvećena jačanju ekonomskih i bilateralnih odnosa sa Sjedinjenim Državama, kao i otvaranju novih oblasti saradnje u kojima postoje veliki, ali nedovoljno iskorišćeni potencijali, saopšteno je nakon sastanka.

Comments

Pročitaj još