• Početna>
  • Vesti>

Bivši ministar finansija: Građani su znatno osiromašili

Foto: EnvatoElements/Ilustracija

Bivši ministar finansija i aktuelni gradonačelnik Južne Mitrovice Bedri Hamza smatra da su građani Kosova u velikoj meri osiromašili zbog inflacije.

“Kada pogledamo standard građana Kosova, a znamo da naši građani pripadaju sloju gde većinu potrošačke korpe čine osnovne stvari i proizvodi, znači da su građani Kosova veoma osiromašili”, rekao je Hamza gostujući u programu televizije T7, a prenosi Ekonomija onlajn.

Gradonačelnik Južne Mitrovice je naveo da je vrednost plata manja.

“Građani Kosova nominalno primaju iste plate, ali u stvarnosti njihove plate imaju manju vrednost. Možda danas ne možete da za 150 evra kupite stvari koje ste kupovali pre dve-tri godine za 100 evra”, kazao je Hamza.

On je zaključio da se “sada traži minimum očuvanja realne vrednosti novca”.

Prema Agenciji za statistiku Kosova, godišnja inflacija na Kosovu je do avgusta 2022. godine dostigla 13 odsto, dok je u odnosu na jul 2022. inflacija u avgustu porasla za 0,2 odsto. Rast inflacije je doveo do značajnog povećanja cena mnogih prehrambenih proizvoda ove godine. Ukupan harmonizovani indeks potrošačkih cena je u avgustu 2022. je u proseku veći za 13 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

Comments

Pročitaj još