• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Postali smo kolateralna šteta sukoba velikih, dobili smo predlog nove armature razgovora u Briselu

rts

Predsednik Aleksandar Vučić obraća se medijima nakon što je održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost.

“Srbija postala kolateralna šteta sukoba velikih”

Vučić je naglasio da je Srbija kada je reč o KiM, postala kolateralna šteta sukoba velikih i njihovog, kako je rekao, neprincipijelnog ponašanja u prošlosti. “Putin je, kažu sa Zapada, podigao zavesu i sada traže da se Srbija izjasno sa koje je strane – tamo gde ekonomija nestaje ili sa njihove gde je prosperitetet”, dodaje Vučić.

Naglasio je da je Miroslava Lajčaka, i savetnicike za spoljnu i bezbednosnu politiku Francuske i Nemačke, Emanuela Bona i Jensa Pletnera, upozorio na to da su od 19. ili 20. septembra 2021 niču nelegalne baze kosovske policije na severu Kosova.

“Privatna firma iz Prištine na severu kod Zubninog Potoka uzurpirila je privatne parcele Srbija. Banditizam i i divljaštvo Prištine nema kraja. Regionalnu policiju na severu ne obaveštavaju, gradonačelnike četiri opštine ne konsultuju, objavljuju da patroliraju Gazivodama koje su većinom u opštini Zubin Potok”, kaže Vučić.

OPŠIRNIJE

MUP će četiri dana pre planiranog održavanja Prajda doneti odluku

“Zabrinuti smo za bezbednosnu situaciju i težinu situacije u kojoj se zemlja nalazi, MUP će 96 sati pre planiranog skupa Evroprajda doneti odluku o okupljanju na otvorenom prostoru”, rekao je Vučić. 

Na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost o KiM, Evroprajdu, energetici

Na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost napravili smo analizu stanja i poziciju Srbije i Srba na Kosovu i Metohiji, proceni bezbednosne situacije o “Evroprajdu”, kao i energetskoj krizi i energetskoj bezbednosti, rekao je predsednik Aleksandar Vučić posle sednice.

Sednici su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ministri Siniša Mali, Aleksandar Vulin, Nebojša Stefanović, direktor Bezbednosne informativne agencije Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

“Sinoć sam obavio razgovor sa izaslanicima Olafa Šolca i Emanuela Makrona i od njih smo dobili predlog nove armature razgovora u Briselu koji bi trebalo da dovedu do skorog, a konačnog rešavanja problema sa kojima smo se suočavali i svih nerazjašnjenih pitanja na KiM”, rekao je predsednik.

Razgovor, kaže, nije bio nimalo lak.

“Predstavnici najmoćnijih evropskih zemalja, a kažu da imaju podršku SAD i Turske, smatraju da u uslovima kada postoji rat u Evropi nisu potrebni novi sukobi, da je važno doći do, što je moguće bržeg rešnja problema”, rekao je Vučić.

OPŠIRNIJE

Na sednici su razmatrani situacija na Kosovu i Metohiji, održavanje “Evroprajda 2022” i sajber-bezbednost u energetskom sektoru, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Comments

Pročitaj još