• Početna>
  • Vesti>

U subotu Vladika Teodosije osveštava crkvu Svetog Jovana Krstitelja u Velikom Rudaru

Crkva u Velikom Rudaru Foto: Radio Mitrovica sever

Crkva posvećena Svetom Jovanu Krstitelju biće osvećena u subotu 10. septembra sa početkom u 8h, saopšteno je iz Opštine Zvečan.

Osvećenje će izvršiti njegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije sa monaštvom i sveštenstvom eparhije.

Pozivaju se vernici da prisustvuju ovom svetom činu.

Prethodno u petak, 9. septembra u 11 časova, obaviće se litije u crkvi usekovanja glave Jovana Krstitelja u Velikom Rudaru, stoji u obaveštenju crkvenog odbora i protojereja Bogomira Stevića.

Od 18991. godine svaki petak pred praznik Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja, meštani Velikog Rudara obeležavaju seosku slavu, kako je u narodu poznatije – molitvu.

Predanje kaže da je krajem XIX veka, tri godine zaredom na ovaj dan, selo zahvatao požar. Bogobojažljivi domaćini su u duhu svetosavlja, ovo stradanje shvatili kao poziv da se malo bolje zagledaju u nebo i još usrdnije mole Bogu za milost.

Od 1891. do danas, ne propuštaju da se  ovim povodom okupe, pomole i osveštaju brašno, vino i ulje uz obavezbo prirodno cveće.

„To je blagoslov, jer ovaj narod nije zaboravio Gospoda Isusa Hrista, svoju veru i svake godine se na ovoj staroj Crkvini okupimo, priredimo litiju i prerežemo slavski kolač“ rekao je prošle godine, protojerej stavrofor Bogomir Stević.

„Nije Veliko Rudare veliko samo zato što mu tako kaže ime. Ono je veliko jer su tu ljudi velikog srca i velike ljubavi, i neko samo treba da pokrene ove dobre ljude da se ovaj sveti hram obnovi“ rekao je Stević.

Hram će nakon osvećenja koje je najavljeno za subotu 10. septembar biti spreman da u potpunosti liturgijski zaživi.

Comments

Pročitaj još