• Početna>
  • Vesti>

MUP Kosova: Nismo vratili autobus, došao je pešak da se raspita o potrebnoj dokumentaciji; Vođa puta: Problemi sa prelaskom i od ranije

Foto: KoSSev

U jeku vesti o primeni dogovora o ličnim kartama na prelazima, jedna od udarnih danas za srpske medije bio je neuspeli pokušaj subotičkog autobusa da dođe u Šilovo i preuzme 30 dece koja će narednih dana boraviti kod svojih vršnjaka u Subotici. Javljajući da je autobus vraćen sa Bele Zemlje, navedeno je da se ovako nešto dogodilo po prvi put. MUP Kosova demantuje da je sa kosovske strane vraćen bilo kakav autobus iz Srbije danas, ali potvrđuje da ih je na prelazu kontaktiralo lice koje se raspitivalo za potrebnu dokumentaciju, piše KoSSev i dodaje da problem sa potrebnom dokumentacijom nije od juče.

Mediji na srpskom jutros su listom preneli vest koju je izvorno objavila RTV Puls o tome da je autobus prevoznika „Subotica trans“, koji je trebalo da preveze decu iz Kosovskog Pomoravlja do svojih vršnjaka u Subotici, zaustavljen u jutarnjim satima na prelazu Bela Zemlja – Končulj, jer mu Kosovska policija nije dozvolila da nastavi putovanje zbog, navodno, nepropisne dokumentacije.

U istoj vesti se citira i organizator putovanja Zoran Maksimović iz humanitarne organizacije „Dečja radost“ u Gnjilanu, koja tradicionalno, već 14. godinu, organizuje putovanje dece iz više većinski srpskih sredina, koji je za ovaj medij kazao da nikada ranije nisu imali problema sa transportnom dokumentacijom.

„Ovo je već četrnaesti put kako organizujemo akciju ‘Deci Kosmeta sa osmehom, zajedno u školskim klupama’ u kojoj decu sa Kosova i Metohije upoznajemo sa njihovim vršnjacima iz Subotice sa kojima zajedno pohađaju školu, upoznaju kulturnoistorijske znamenitosti Vojvodine i druže se. Nikad ranije nismo imali problema sa transportnom dokumentacijom“, RTV Puls je preneo Maksimovićevu izjavu.

„Oko 30 dece iz više mesta: Babin Most, Poneš, Šilovo, Pasjane, Kmetovce, Korminjane, Vrbovac, Grnčar, Binač i Klokot čekalo je rano jutros, kako je i planirano, prevoz u Šilovu, ali zbog odluke kosovske policije roditelji i organizatori su bili prinuđeni da decu prevezu ‘kako znaju i umeju’ do prelaza Bela Zemlja – Končulj, koji su prešli pešice, seli u autobus koji ih je čekao sa druge strane punkta i nastavili putovanje ka Subotici, uz vidno nezadovoljstvo prisutnih“, javio je RTV Puls.

Vest RTV Pulsa listom su preneli mediji na srpskom na Kosovu (uključujući i našu redakciju – Radio Kosovska Mitroica), kao i mediji u Beogradu, među kojima i provladini i nezavisne uređivačke redakcije koje su zapravo prenele vest agencija Beta, a koja se poziva na RTV Puls.

MUP Kosova: Nije bio autobus, već pešak

U odgovoru za KoSSev, MUP Kosova je potvrdio da danas nije odbijen ulazak ili izlazak bilo kog autobuskog prevoznika. Međutim, kako su naveli, jedno lice se kod službenika pogranične policije raspitivalo o tome koja je dokumentacija potrebna za prelazak.

„Sa strane Republike Srbije došao je pešak da pita službenike pogranične kontrole koja je dokumentacija potrebna za organizovanje besplatnog prevoza putnika sa Kosova u Srbiju i obrnuto, u kom slučaju su policijski službenici obavestili stranku da je na osnovu Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju potrebna dozvola za besplatan prevoz putnika, knjiga putnih isprava, dozvola za besplatan prevoz, uverenje o vozilu i da se za to obrati resornom ministru“, navodi MUP Kosova u odgovoru za ovaj portal o tome da li je i zašto vraćen autobus sa Bele Zemlje.

U razgovoru za KoSSev, vođa puta i predstavnik HO „Dečja radost“ Zoran Maksimović je sinoć potvrdio da su deca  u međuvremenu stigla u Suboticu, gde će ostati narednih 10 dana, i da su im drugari priredili topli doček.

Decu su iz svojih mesta roditelji rano jutros dovezli u Šilovo gde je trebalo da sačekaju autobus. U pola 7 svi su bili na odredištu, ali autobus nije stigao.

„I posle imali smo kontakt sa vozačem i znali smo da ako ne dođe do pola sedam, sedam – da krenemo. To je bio trenutak da ga ne puste. Roditelji su posle sve organizovali i 30-oro dece prebacili do autobusa (iza prelaza)“.

Problemi od ranije

Što se tiče problema prilikom jutrošnjeg puta i prelaska Bele Zemlje, Maksimović je naveo da to, međutim, nije prvi put da se na samom prelazu autobuski prevoznik, u ovom slučaju „Subotica Trans“, susreće sa problemom „neadekvatne dokumentacije“ na punktu koji kontroliše Kosovska policija, ali da su svaki put uspevali da posle izvesnog zadržavanja, nekada i višesatnog, autobus prođe i pokupi decu.

„Bilo je više puta problema“, kazao je Maksimović, dodajući da su se na razne načine „dovijali“, da autobuski prevoznici prevezu decu.

„Nekada su to bile molbe, i zvanje, nekad je bila i Kancelarija kad je bio UNMIK, od slučaja do slučaja, sad ne mogu da se setim. Jer, opet je tu stvar prevoznika, nekad ljudi dođu u četiri ujutru pa čekaju po tri, četiri sata, nekad je ovo, nekad ono, čekaju do 7, ili 8. Nekad se zvao Beograd, pa iz Beograda zvali ove u Prištini, pa su to nekad bile međunarodne organizacije, od slučaja do slučaja“, kazao je Maksimović.

Na pitanje da li je autobus zadržan na prelazu sa kosovske strane i sprečen da uđe i pokupi decu, ili je samo pojedinac došao do punkta sa kosovske strane i pitao da li će autobus moći da pređe, kako je naveo MUP Kosova u pisanom odgovoru KoSSevu, Maksimović je kazao da je autobus sigurno došao na Belu Zemlju, ali do punkta srpskog MUP-a, gde je vozač, koliko je njemu poznato, prišao srpskim organima i pitao za prelazak, nakon čega su ga srpski policajci uputili ka kosovskoj strani prelaza, gde su mu zatražili potrebnu dokumentaciju.

„Autobus je došao do prelaza sa srpske strane, vozač je predao dokumenta na srpskoj strani, a oni su ga uputili na kosovsku, gde su mu zatražili knjigu za međunarodni saobraćaj. On im je predao zelenu listu (za unutrašnji saobraćaj prim.red.), ali su mu oni zatražili knjigu (za međunarodn, prim.red.), i on se posle vratio“, naveo je Maksimović.

Autoprevoznici: Na Beloj Zemlji traže Interbus knjigu za autobuse sa tablicama RS

U razgovoru sa lokalnim autoprevoznicima, KoSSev saznaje da na Beloj Zemlji kosovski organi zahtevaju Svesku sa zelenim listovima za međunarodni prevoz, poznatu kao „interbus knjiga“. Ovo je dokument koji se zahteva kada na prelaz, na punktu koji kontrolišu kosovski organi, pristiže vozilo sa tablicama Republike Srbije.

Komentarišući listu potrebnih dokumenata za prelazak koje je MUP Kosova u odgovoru KoSSevu naveo, lokalni autoprevoznici navode, da je zapravo „najbitnija“ upravo interbus knjiga, koju „jedino i traže na Beloj Zemlji“, dok je prelazak na drugim prelazima „čak i lakši“.

Redakcija ovog portala je, kako navoe u tekstu, u toku dana u više navrata, bezuspešno pokušavala da dobije informacije iz transportnog preduzeća Subotica Trans o tome šta se tačno dogodilo na Beloj Zemlji. Jedino što su kako navode uspeli da dobiju, i to kao „nezvaničnu internu“ informaciju, jeste to da je autobus stigao u Suboticu.

Inače, humanitarna organizacija „Dečja radost“ Gnjilane u saradnji sa subotičkim osnovnim školama „Sonja Marinković“, „Jovan Jovanović Zmaj“, „Jovan Mikić“ i „Ivan Goran Kovačić“ u periodu od 2. do 11. septembra organizuju tradicionalnu akciju „Deci Kosmeta sa osmehom, zajedno u školskim klupama“ Subotica 2022.

Comments

Pročitaj još