• Početna>
  • Vesti>

Svećlja posetio Brnjak: Građani sa kosovskim ličnim kartama sada putuju slobodno

Foto: facebook (preuzeto sa KoSSeva)

Građani koji poseduju kosovska dokumenta putuju ka Srbiji slobodno i bez potrebe za izdavanjem dodatnog dokumenta, potvrdio je večeras sa prelaza Brnjak, kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, malo nakon ponoći, odnosno stupanja na snagu nedavno postignutog sporazuma.

Svećlja je večeras posetio Brnjak, kako bi se, javljaju prištinski mediji, uverio da li se poštuje dogovor o neizdavanju ulazno-izlaznih listića.

„Imali smo auto koji je prošao bez problema (na Brnjaku). To znači da je Srbija obustavila izdavanje ulazno-izlaznih listića. Ista se situacija dogodila na Merdaru, Beloj Zemlji, Mučibabi. Na Jarinju još uvek nemamo auto koji je prošao, ali možemo zaključiti da su prestali da izdaju listiće ulaz-izlaz“, izjavio je Svećlja, prenosi Klan Kosova.

Ujedno je poručio da sada nema potrebe da Kosovo izdaje ista takva dokumenta.

Sa Brnjaka je Svećlja ujedno kazao da će se nastaviti i sa drugim inicijativama kako bi „pitanje nelegalnih tablica prošlo bez problema“.

„Uveren sam da će i oni (Srbi) imati koristi i neće biti potrebe za bilo kakvim dogovorom. Ne verujem da će biti tenzija“, kazao je ovaj ministar, prenosi Koha.

Stupanje na snagu usmenog dogovora o obustavi izdavanja verifikacionih listića na prelazima između teritorije Kosova i centralne Srbije, za prištinske medije je večeras bila centralna vest.

Više televizija poslalo je svoje reportere na prelaze koji su satima izveštavali o situaciji iz minute u minut.

Klan Kosova javio je neposredno pre ponoći da se čeka da li će srpski službenici prestati sa izdavanjem ulazno-izlaznih listića.

Ovaj medij je takođe izvestio o tome da je pre primene odluke situacija bila mirna, kao i da su nedaleko od prelaza Jarinje bili stacionirani pripadnici KFOR-a.

Takođe, prištinski mediji su javljali da je situacija bila mirna i na prelazu Brnjak, te da su  snage KFOR-a i tamo patrolirale.

Podsetimo, srpske vlasti su već godinama izdavale deklaracione listiće svim putnicima koji putuju preko centralne Srbije sa kosovskim dokumentima, a na osnovu Sporazuma o slobodi kretanja iz 2011.

Kosovska vlada je, međutim, odlučila 29. juna ove godine da od prvog avgusta započne sa izdavanjem ovakvih dokumenata za građane sa srpskim ličnim kartama koji ulaze na Kosovo, pravdajući ovaj potez uspostavljanjem reciprociteta sa Srbijom.

Nakon esklacije situacije krajem jula meseca i postavljanjem barikada na Severu Kosova u znak protivljenja ovoj, ali i odluci o preregistraciji srpskih tablica gradova na Kosovu na RKS tablice, kosovska vlada je odlučila da odloži primenu odluka do 1. septembra.

Međutim, 27. avgusta iz Brisela je saopšteno da su se strane dogovorile da Srbija obustavi izdavanje deklaracionih listića, odnosno da kosovska strana ne uvodi iste.

Comments

Pročitaj još