• Početna>
  • Vesti>

Počela primena dogovora Beograda i Prištine o ličnim dokumentima

Foto Radio Mitrovica sever, ilustracija

Danas je počela primena usmenog dogovora Beograda i Prištine o ličnim dokumentima, prema kojem Beograd ukida dokumenta za vlasnike ličnih karata koje su izdale privremene prištinske institucije, dok ih Priština neće uvoditi za građane sa srpskim ličnim kartama.

Sve se odvija normalno javlja izveštač RTS-a. Dogovorom je prelazak uprošćen. Tako se navodi i u disklejmerima postavljenim na svim administrativnim punktovima

Na disklejmerima je obaveštenje kojim se vlasti u Beogradu ograđuju od ličnih karti koje izdaju vlasti u Prištini. Saopštavaju da je njihovo korišćenje omogućeno isključivo radi slobode kretanja i da se to ne može tumnačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Na tablama piše da korišćenje ličnih karti koje izdaje Priština ne može da se tumači kao pristanak Beograda na odstupanje od Rezolucije 1244 SB UN.

Obaveštenja su postavljena u sredu, dan uoči početka primene novog režima, a napisana su na srpskom i engleskom jeziku. Postavljena su na vidnom pozicijama, tako da lako mogu da se pročitaju.

Na Merdaru je prošlo više osoba sa ličnim kartama koje su izdale vlasti u Prištini i njima nije izdat propratni dokument koji je zamenjivao ličnu kartu dok borave u centralnoj Srbiji.

Sa druge strane punkta nema izdavanja propratnog dokumenta za građane sa srpskim ličnim kartama koje su vlasti u Prištini planirale da uvedu od danas.

Mirno je, a takve informacije dolaze i sa drugih punktova, pre svega na severu KiM.

U blizini punkta Merdare nema blindiranih vozila i pripadnika specijalnih jedinica policije. Prethodnih dana u blizini administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak policija je dodatno ojačavala i uređivala baze demonstrirajući vanredno stanje na tom području.

U tom kontekstu je bila i noćašnja poseta punktovima na severu ministra unutrašnjih poslova u Prištini Đeljaja Svećlje koji je izjavio da je komanda policije na severu rasporedila elitne jedinice specijalne policije.

Američki vojnici su na putevima na severu KiM. U blindiranim vozilima nadgledaju situaciju i imaju zadatak da svoje jedinice obaveste ako dođe do vanredne situacije.

Od danas počinje i rok od dva meseca za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama akronima gradova na KiM.

U Prištini ne odustaju od preregistracije, a Srbi najavljuju bojkot preregistracije.

Dva su meseca pred nama da Priština i Beograd reše i to pitanje.

Comments

Pročitaj još