Nova školska godina počela i u Metohiji

Foto: Radio Goraždevac

Nova školska godina počela je danas za učenike osnovnih i srednjih škola. U Goraždevcu, Osojanu, Velikoj Hoči i Orahovcu posle letnjeg raspusta učenici su ponovo u svojim školskim klupama. U ovim sredinama u prvi razred je upisano ukupno 22 učenika.

Direktor osnovne škole „Janko Jovićević“ u Goraždevcu, Milan Anđelković, kaže da je za pohvalu to što je u prvi razred upisano 11 učenika.

„Sve je spremno za početak školske 2022/2023 godine i svi uslovi su ispoštovani, kako tehnički tako i epidemiološki. U prvi razred ove godine upisujemo 11 đaka, što je na neki način za pohvalu da kao mala škola po broju đaka i odeljenja ove godine upisujemo 11 đaka prvaka. Knjige su obezbeđene za skoro sve đake i oko toga neće biti ni najmanjih problema“, rekao je za Radio Goraždevac Milan Anđelković.

Milan Kovačević, direktor osnovne škole “Radoš Tošić” u Osojanu, kaže da je sve spremno za početak školske godine.

„Što se tiče uslova sve je spremno. U prvi razred je upisano tri učenika. Besplatni udžbenici su obezbeđeni samo za one koji su socijalno ugroženi, a što se tiče ovih drugih teško je da se nabavi jer ih u Mitrovici uglavnom nema“, rekao je direktor osnovne škole u Osojanu, Milan Kovačević.

Direktorica osnovne škole „Dositej Obradović“ u Orahovcu, Suzana Milićević kaže da je sve spremno za početak nove školske godine.

“Četiri učenika je upisalo prvi razred. Što se tiče snabdevenosti udžbenicima učenici su delimično snabdeveni, koriste se i polovni koji se prenose sa generacije na generaciju. Problem predstavljaju radne sveske i radni listovi koji trebaju da se kupe u Kosovskoj Mitrovici ili u centralnoj Srbiji”, rekla je Suzana Milićević.

Osnovna škola „Svetozar Marković“ u Velikoj Hoči je po rečima direktora Marka Spasića takođe spremna za početak školske godine. “ Sve prostorije su dezinfikovane i pripremljene za prvi septembar. U prvi razred je upisano četiri nova đaka. Ukupno 52 učenika će ove godine pohađati ovu školu”, rekao je Marko Spasić I dodao da je oko 80% učenika snabdeveno udžbenicima.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije, Branko Ružić, poručio je svim učenicima i prosvetnim radnicima da je 1. septembar jedan od najznačajnijih dana u godini.

„Toga dana postajete školarci, steći ćete nova znanja, nove drugove i drugarice i biti ponos vašim učiteljima. Siguran sam da će vam učenje biti važno i zanimljivo i da ćete biti srećni kad god naučite nešto novo i vredno“, poručio je Ružić u pismu svim prvacima.

Comments

Pročitaj još