• Početna>
  • Vesti>

Hodžić: Rekonstrukcija putne infrastrukture zahtevan projekat, imam lepe vesti, ulica Vlade Ćetković uskoro prohodna za saobraćaj

Foto: Opština Severna Mitrovica

Rekunstrukcija ulice Vlade Ćetković koja je počela pre nešto više od mesec dana je u toku. Radovi na ovoj deonici u uskom grlu gradske zone i na pravcu prema vitalnim objektima kao što je Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici i deo Univerziteta, onemogućavaju normalno odvijanje saobraćaja. Građani uglavnom koriste alternativne ulice i prečice kako bi došli do odredišta, a taj deo grada u zoni izvođenja radova još uvek mnogi izbegavaju bilo da se kreću pešice ili automobilima.

“Jutros je opšti kolaps u gradu, nemoguće je stići na vreme, pokajao sam se što sam krenuo autom  ali moram devojčicu da odvezem do dečijeg odeljenja”, rekao nam je u anketi sugrađanin koji stanuje u ulici Kralja Petra…evo već pola sata ne mogu da se uključim u Sutjesku ulicu. Apelujte na policiju da reguliše saobraćaj”, zamolio nas je.

Nešto kasnije oko 10 i 30, saobraćajnu policiju smo zatekli na raskrsnici Sutjeske i ulice Vlade Ćetković. Oni su regulisali saobraćaj , ali su naveli da parkirana vozila sa obe strane ulice u Sutjeskoj takođe prave veliki problem. Bez obzira na nepropisno parkiranje i veliku opasnost od oštećenja vozila koja su parkirana, kao i kazne koje se izdaju za nepropisno parkiranje, ogroman je broj nesavesnih vozača.

Na naše pitanje da li znaju da je parkiranje na pojedinim mestima zabranjeno, odgovarali su “Nemam drugo rešenje” ili ”Uključio sam sva četiri neću dugo!”  

Radove na rekonstrukciji gradske infrastrukture i zamenu kompletne kanalizacione i vodovodne mreže kao i omogućavanje priključivanja stambenih objekata na  iste, izvodi opština sevrna Mitrovica, pa smo zamolili zamenicu gradonačelnika opštine severna Mitrovica Adrijanu Hodžić da nam odgovori kada će biti završeni radovi i do kada je rok.

“Imam lepe vesti za vas i za građane, rekla je Hodžić za Radio Kosovska Mitrovica i uputila izvinjenje građanima ali ih i zamolila za strpljenje i razumevanje. Projekat koji smo radili u ulici Vlade Ćetković je zahtevan i zaista komplikovan, osim asfalta podrazumeva kompletnu rekonstrukciju vodovodne mreže i delimičnu rekonstrukciju kanalizacione mreže. Do juče smo završili sve radove koji se tiču kompletne vodovodne i kanalizacione infrastrukture, što podrazumeva da su izvršeni i svi priključci do svih objekata. Već krećemo sa raščišćavanjem terena i ta će ulica biti stavljena u funkciju iako nije završena. Samim tim se nadam da će se smanjiti kolaps u gradu do potpunog rešenja.

Što se tiče nesavesnog parkiranja u tom delu grada, koristim priliku da pozovem policiju da budu na terenu i pomognu sugrađanima regulisanjem i preusmeravanjem saobraćaja ali i kontrolisati nepropisno parkirane. Koliko znam nadomak te ulice postoji i javna garaža koju bi ljudi trebalo da koriste ali i druge resurse. Osnovno je da ne dozvole da put koji uvek mora biti prohodan iz više razloga bude u zastoju, te da u tom smislu svi moramo dati svoj doprinos.

“Do sada je izvedeno 30 posto od ukupnih radova na projektu, zbog nestabilne bezbedonosne situacije na terenu , bilo je prekida, izvođači su nekih desetak dana povukli svoje mašine sa gradilišta i nisu izvođeni radovi , ali sada se radi i nadoknadili smo kašnjenja i dostigli dinamički plan. Ono što je važno je da se od sutra kreće sa čišćenjem trase do bolnice i omogućiće se nesmetano odvijanje saobraćaja do završetka radova”, rekla je Hodžić.

Hodžić: Uskoro javna rasprava sa građanima, upućujte konkretne zahteve, adaptaciju fasada i krovova nam ne dozvoljavaju

Hodžićeva je u razgovoru za Radio Kosovska Mitrovica, rekla da je uskoro javna rasprava sa građanima, od prilike za dve tri nedelje, gde ćemo izložiti sve zahteve upućene nešoj instituciji kao projekte od javnog značaja. Znatan broj zahteva se odnosi na renoviranje fasada i krovova na postojećim, uglavnom straijim, stambenim objektima. Međutim i dalje stoji razočaravajuća informacija po pitanju te vrste zahteva, a to je zabrana Prištine da se opština bavi tom vrstom projekata. Zato je zamolila građane da zahtevi budu konkretni i da se tiču putne infrastrukture, rasvete, zelenih površina, kanalizacione i vodovodne mreže, i u principu to su projekti kojima možemo da se bavimo.

Pitanje uredjenja i održavanja unutrasnjosti stambenih zgrada regulisana je u mnogim gradovima, a da li takve službe mogu postojati i šta je prepreka za to pitali smo našu sagovornicu

“Na žalost opština severna Mitrovica radi sa smanjenim brojem službenika koji je inače predviđen ministarstvom finansija (umesto sa 120 mi funkcionišemo sa jedva 60) i većina već ima dodatna zaduženja. Pored toga nemamo ni adekvatne kadrove koji bi mogli da pružaju usluge održavanja ulaza i zajedničkih prostorija stanara u stambenim zgradama”,odgovorila je Hodžić.

Comments

Pročitaj još