• Početna>
  • Vesti>

Završena druga runda dijaloga Kurtija i Vučića u Briselu

Foto: N1

U Briselu je, uz posredovanje predstavnika Evropske unije, završena druga runda dijaloga lidera Beograda i Prištine Albina Kurtija i Aleksandra Vučića.

Posle prve runde, šef diplomatije EU Žozep Borelj i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak odvojeno su razgovarali sa Kurtijem i Vučićem.

Predsednik Srbije je napustio zgradu EU bez obraćanja medijima, dok je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao novinarima da će Vučić još izvesno vreme ostati u Briselu i da će se javnosti obratiti u petak, 19. avgusta.

“Mi smo se borili za mir, za stabilnost, za kompromisna rešenja i zbog toga predsednik Aleksandar Vučić ostaje još izvesno vreme ovde u Briselu. Sutra po povratku u Beograd će se obratiti javnosti i biće to jedno od njegovih najznačajnijih obraćanja”, rekao je Petković.

U zgradu EU gde se održavao dijalog je posle završene prve runde stigao i američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar sa kojim su se Vučić i Kurti sastali 17. avgusta.

Američka strana ne učestvuje dijalogu, ali Sjedinjene Države podržavaju napore EU u procesu normalizacije odnosa Srbije i Kosova.

Borelj očekuje fleksibilnost lidera Kosova i Srbije

Prethodno je visoki predstavnik EU Žozep Borelj 18. avgusta održao odvojene sastanke sa premijerom Kosova i predsednikom Srbije.

Borelj je poručio da je “vreme da se krene napred ka punoj normalizaciji odnosa” Beograda i Prištine i da očekuje da dvojica lidera budu fleksibilni da dođu do zajedničkog stava.

Comments

Pročitaj još