• Početna>
  • Vesti>

Borelj: Danas nismo postigli dogovor, razgovor se nastavlja u narednim danima

Foto: Tanjug

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borelj izjavio je da tokom dijaloga kosovskog premijera Albina Kurtija i srpskog predsednika Aleksandra Vučića 18. avgusta u Briselu nije postignut dogovor, ali da će se razgovori nastaviti u narednim danima.

“Danas nismo imali dogovor, ali to nije kraj priče. Obojica lidera su se složila da proces treba da se nastavi i da će razgovori biti nastavljeni u narednim danima”, rekao je Borelj na konferenciji za novinare u Briselu.

Šef evropske diplomatije je podvukao da “međunarodna zajednica ne želi da vidi obnavljanje tenzija u narednom periodu.

“Strane će biti u potpunosti odgovorne za svaku eskalaciju na terenu”, rekao je on.

Dodao je da još ima vremena do 1. septembra, do kada je kosovska vlada odložila sprovođenje odluke o izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije i o promeni srpskih registarskih oznaka.

“Danas nije bilo dogovora, ali ne odustajemo u traženju rešenja. Proces će se nastaviti”, rekao je Borelj.

On je naveo i da današnji sastanak “nije bio običan sastanak”.

“To nije bio redovan sastanak. Zajedno sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom smo sazvali ovaj sastanak jer se suočavamo sa veoma negativnim dešavanjima na terenu i povećanjem tenzija na severu Kosova”, rekao je Borelj.

U Briselu je, uz posredovanje predstavnika Evropske unije (EU), 18. avgusta završena druga runda dijaloga Beograda i Prištine na visokom političkom nivou.

Predsednik Srbije je napustio zgradu EU bez obraćanja medijima, dok je šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković rekao novinarima da će Vučić još izvesno vreme ostati u Briselu i da će se javnosti obratiti u petak, 19. avgusta.

“Mi smo se borili za mir, za stabilnost, za kompromisna rešenja i zbog toga predsednik Vučić ostaje još izvesno vreme ovde u Briselu. Sutra po povratku u Beograd će se obratiti javnosti i biće to jedno od njegovih najznačajnijih obraćanja”, rekao je Petković.

U Briselu su 18. avgusta održane dve runde dijaloga Vučić-Kurti sa zvaničnicima EU Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom i dva kruga odvojenih bilateralnih sastanaka sa evropskim posrednicima.

Ovo je bio prvi put da su se kosovski premijer i predsednik Srbije sastali dva puta u istom danu u okviru dijaloga.

U zgradu EU gde se održava dijalog je posle prve runde ušao i američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar.

Podsetimo, američka strana ne učestvuje dijalogu, ali Sjedinjene Države podržavaju napore EU u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Comments

Pročitaj još