• Početna>
  • Vesti>

Stoltenberg: Odgovornost na svima da se izbegne nasilje; Vučić: Nastavićemo da poštujemo mandat Kfora

Odgovornost je na svim stranama da pokažu suzdržanost i izbegnu nasilje na severu Kosova, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nakon sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Kfor ostaje fokusiran na svoju misiju i spreman je da reaguje i osigura bezbednost svim građanima, istakao je Stoltenberg. Vučić je poručio da ćemo nastaviti da poštujemo mandat Kfora, kao i da su za nas mir i stabilnost od presudnog značaja. Ističe da je generalnom sekretaru NATO-a dostavio listu upada specijalnih prištinskih jedinica na sever KiM, kao i spisak svih incidenata i napada na srpsko stanovništvo.

“Kfor pojačao prisustvo na severu KiM”

Generalni sekretar NATO rekao je da je Kfor već pojačao prisustvo na severu KiM i da je spreman da deluje u slučaju eskalacije situacije, ali da pre svega radi na smirivanju tenzija kroz kontakte sa Beogradom i Prištinom.

“Mi imamo značajnu vojnu misiju na Kosovu od blizu 4.000 vojnika i već to pomaže da se spreče tenzije, esklacija i bilo kakav sukob”, rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je dodao da je Kfor u bliskom kontakru sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije i nadležnima u Beogradu i Prištini, dodavši da je to način da se spreče nesporazum i da da se deluje u situacijama kakva je viđena krajem jula.

“Mi smo spremni da delamo. Već smo povećali na severu prisustvo, ali smo spremni da radimo da se smanje tenzije i obezbedi sigurnost kretanja”, rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg: Kfor spreman da interveniše i očuva mir

NATO pomno prati situaciju na Kosovu i ako stabilnost bude ugrožena Kfor je spreman da interveniše, naglasio je Stoltenberg.

“Misija Kfor ostaje fokusirana na svoj mandat, i ako stabinost bude ugrožena Kfor je spreman da interveniše i preduzeće sve mere potrebne da se obezbedi bezbednost i sloboda kretanja”, naveo je Stoltenberg.

Vučić: Dostavio sam listu upada na sever KiM, kao i spisak napada

Predsednik Vučić je ukazao da je za ljude u Srbiji i naš narod na KiM važno da smo mi našu poziciju objasnili.

“Dostavio sam listu upada specijalnih prištinskih jedinica na sever koje su morale za to da imaju saglasnost, a nikada nisu. Dostavio sam spisak svih incidenata i napada na srpsko stanovništvo što je učestalo na KiM”, rekao je Vučić.

“Naše je da govorimo o svojoj poziciji, ali da istovremeno učinimo sve što možemo da očuvamo mir i stabilnost”, zaključio je Vučić.

“Srbija je vojno neutralna zemlja i to će i ostati”

Srbija je vojno neutralna zemlja, ostaće vojno neutralna i ni na koji način se u tom blokovskom smislu neće opredeljivati, naveo je Vučić.

“Mi imamo svoju istoriju koja nije laka, nije jednostavna, ali želimo učvršćivanje dalje saradnje i odnosa i sa Kforom i sa NATO-om i želimo da izbegnemo svaku vrstu mogućnosti da dođe do esklacije sukoba”, rekao je Vučić.

“Za Srbiju mir i stabilnost od presudnog značaja”

Predsednik Vučić je istakao da je na sastanku rekao da su za Srbiju mir i stabilnost od presudnog značaja.

“Ja ne volim da prebacujem krivicu na bilo koga drugog, niti volim da se služim detinjastim pričama, imaćemo sutra teške razgovore, gotovo ni u čemu nismo saglasni, ali ono što je pozicija Srbije to je da će držati međunarodnog javnog prava, rezolucije UN, povelje UN, Briselskog sporazuma, svega onoga što je potpisano”, naveo je Vučić.

Vučić: Nastavićemo da poštujemo mandat Kfora

Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio je generalnom sekretaru NATO-a što je želeo da sasluša poziciju Srbije i to nije prvi put.

“Govorili smo o onome što se zbivalo, ne moramo uvek sve stvari da vidimo istim očima, ali ono što je nama važno je uloga Kfora koji poštujemo i načelnik generalštaba je po mom naređenju stupio u kontakt sa komandantom Kfora kritične večeri oko 21 sat i mislimo da je to značajno uticalo na smirivanje tenzija i ublažavanje krize na severu KiM”, rekao je Vučić.

Ukazao je da ćemo nastaviti da poštujemo mandat Kfora u skladu sa međunarodnim javno pravnim normama koje su proklamovale UN.

“Verujem da ćemo uvek moći da naiđemo na razumevanje i želju kako Stoltenberga tako i celog Kfora i NATO-a da se obezbede mir i stabilnost”, naglasio je Vučić.

Stoltenberg: Pozdravljam nastavak dijaloga

Stoltenberg je pozdravio novu rundu dijaloga Beograda i Prištine koji se u četvrtak održava u Briselu.

“Pozdravljam novu rundu pregovora između lidera i pozivam sve strane da pristupe razgovorima fokusirano i konstruktivno. Dijalog je platforma da se nađe rešenje koje poštuje prava svih zajednica”, rekao je generalni sekretar NATO-a.

Stoltenberg: Razgovarali smo o izazovima vezanim za sever Kosova

Generralni sekratar NATO rekao je da je sa predsednikom Vučićem razgovarao o izazovima vezanim za sever Kosova i drago mu je zbog mogućnosti da se danas sastanu i lično razgovaraju o tome.

“Odgovornost je na svim stranama da pokažu suzdržanost i izbegnu nasilje. KFOR ostaje fokusirana na svoju misiju i spreman je da reaguje kako bi osigurao bezbednost za sve građane na Kosovu”, rekao je Stoltenberg.

Nakon sastanka sa Vučićem, Stoltenberg će razgovarati i sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Sutra će biti održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou posle više od godinu dana.

Comments

Pročitaj još