• Početna>
  • Vesti>

Brnabić: Tužno i licemerno što EU ne vidi sopstvenu krivicu

Foto: Tanjug

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je reagujući na sapštenje Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) u kojoj se izražava zabrinutost zbog porasta zapaljive retorike između zvaničnika Beograda i Prištine, ocenila da je tužno to što EU ne vidi sopstvenu krivicu i što ništa nije učinila povodom stalnih provokacija Aljbina Kurtija.

“Da je EU uradila svoj deo posla – osigurala primenu Briselskog sporazuma i garantovala osnovna ljudska prava Srbima na KiM – stvari bi danas izgledale mnogo drugačije. Zato, molim vas, prekinite sa licemerjem”, poručila je Brnabić na Tviteru.

Ona je primetila da bi neko gledajući ovu izjavu EEAS-a, mogao da pomisli da je danas 1. april, a ne 14. avgust i da “mora biti da je u pitanju neka (vrlo neslana) šala”.

“Punih 175 dana, Aljbin Kurti provocira oružani konflikt sa Srbima. I to u godini koja će ostati upamćena kao godina u kojoj je Kurti istim tim Srbima na Kosovu i Metohiji oduzeo najosnovnija ljudska prava – zabranivši im da glasaju. Osim beskorisne pisane izjave, EU nije učinila baš ništa ovim povodom”, ukazala je Brnabić.

Ona je istakla da je nasuprot tome, moto predsednika Aleksandra Vučića i Srbije jasan, a to su mir i stabilnost.

“Bliži nam se deset (10!) godina od potpisivanja Briselskog sporazuma koji EU jednostavno ne može da sprovede. Čak i sama EU priznaje da ne mogu da nateraju Kurtija da uspostavi Zajednicu srpskih opština – okosnicu Briselskog sporazuma”, navela je Brnabić.

“Tužno je videti da EU ne vidi sopstvenu krivicu za to gde se danas nalazimo”, zaključila je premijerka u objavi na tviteru na srpskom i na engleskom jeziku.

Comments

Pročitaj još