• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Činimo sve da održimo mir, nećemo dozvoliti pogrom našeg naroda; Povećanje plata u vojsci i javnom sektoru

Foto :printscreen TV Prva

Predsednik Srbije je na TV Prva rekao i da potezi Prištine ne doprinose rešavanju tenzija, kao i da će ići u Brisel da iznese sve sa čime se Srbija suočava.

“Ja u Brisel idem sa dorbom voljom da im pokažem sve opasnosti i izazove sa kojima se suočavamo. Oni hoće da ukinu KM table, njihov je jedini cilj to, nije ni da budu prihvaćene njihove samo, nego da se ukinu ove, a na to nemaju nikakvu pravo”, rekao je.

“Kao i to da tražite deklaraciju onima koji imaju srpsku ličnu kartu, a žive na Kosovu, to mogu za one koji ne žive na KiM ali za Srbe koji žive tamo – e, pa to ne može. Oni mogu na silu zajedno sa NATO da sprovedu šta god hoće”, kazao je.

“Albanci se ponašaju neodgovorno, kao i njihove zaštitnice, oni su sad u šoku kako ja znam da su oni pomerali jedinice. Je l vi stavrno mislite da ja hoću da izmislim da oni hoće da likvidiraju naše ljude na severu. Pa to je rečeno na nihovom sastanku. Oni sada gledaju kako da saznaju kako ja to znam”, objasnio je Vučić.

“Ja sam sa tim izašao u javnost da bih to sprečio, ali ne verujem da sam uspeo u tome. Oni se neće umiriti dok ne završe sever Kosova, oni misle da su sve ostalo završlili. Mi nećemo dozvoliti pogrom našeg naroda. Sve ostalo možete na silu. Ja da vređam ovog mučenog Kurtija stvarno nisam u stanju… Mi činimo sve da održimo mir, gotovo po svaku cenu, osim u slučaju da ne krene pogrom i proterivanje našeg naroda”, rekao je.

Povećanje plata za pripadnike Vojske Srbije od 25 odsto, od 1. januara.

Aleksandar Vučić izjavio je za TV Prvu da će vojna lica, oficiri, podoficiri, vojnici po ugovoru, imati najveće povećanje plata u javnom sektoru, od prvog januara. “Za Vojsku ćemo ići za 25 odsto”, rekao je predsednik.

Podsetio je da će povećanje plata u javnom sektoru biti 12 i 13 odsto, ali da će pripadnici VS dobiti najveće povećanje.

“Oni koji imaju danas 60.000 dinara imaće oko 75.000. To je na godišnjem nivou tri plate više, kao 15 plata da prime danas”, istakao je Vučić.

Dodao je da je cilj da se motivišu ljudi da rade u Vojsci.

“Imamo slabu popunjenost prve i druge brigade. Beograd i Vojvodina nam u tom smislu ne postoji, nama Vojsku čini jug Srbije, imate treću i četvrtu brigadu od Vranja do Kraljeva, to vam je Vojska Srbije”, rekao je.

Predsednik je istakao i da se zalaže za uvođenje vojnog roka, ali da je to odluka koja zavisi od Skupštine Srbije. Smatra da bi vojni rok trebao da traje tri meseca ili 100 dana.

Ponovo je najavio povećanje penzija između 19,3 i 20,2 odsto.

“Ne bih želeo da imamo lošije odnose sa Hrvatskom”

Komentarišući situaciju u regionu, predsednik je rekao da je kampanja protiv njega u Hrvatskoj krenula kada je prvi put tražio da ide u Jasenovac, ali drugi razlog je Petrovačka cesta (tužba protiv pilota koji su bombardovali izbegličku kolonu), jer Hrvatska hoće “Oluju” da predstavi kao čistu, legitimnu akciju, ali u njoj je ubijeno šestoro srpske dece.

Istakao je da ne bi želeo da ima lošije odnose sa Hrvatskom, ali oni tvrde da je zahtev za odlazak u Jasenovac i optužnica za Petrovačku cestu strašna provokacija.

“Moje će biti da radim na tome da gradimo bolje odnose sa Hrvatskom. Moj stav je lični da neću ići na more u Hrvatskoj”, poručio je Vučić.

Povodom masakra u Crnoj Gori, gde je u pucnjavi na Cetinju ubijeno 11 osoba, predsednik je uputio saučešće porodicama nastradalih.

Comments

Pročitaj još