• Početna>
  • Vesti>

Nemački ambasador potpisao sa Gervalom sporazum o grobovima nemačkih vojnika

Foto: Nemačka ambasada na Kosovu/Tviter

Nemački ambasador na Kosovu, Jorn Rode i kosovska ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala – Švarc , potpisali su danas sporazum o „nemačkim ratnim grobovima“. Svrha ovog sporazuma, kako je saopštila nemačka ambasada, jeste određivanje konačne lokacije za grobove nemačkih vojnika poginulih na Kosovu tokom Drugog svetskog rata i obezbeđivanje njihovog čuvanja i negovanja.

Sporazum koji je upravo potpisan, navodi se u saopštenju, daje Nemačkoj mogućnost održavanja nemačkih ratnih grobova i poginulih na Kosovu, ali i da na jednom mestu objedini grobove, te da izvrši neophodna iskopavanja i ponovna sahranjivanja.

„Savezna Republika Nemačka može da podigne spomen-obeležja u jednostavnom i dostojanstvenom obliku na mestima gde su Nemci koji su poginuli sahranjeni, a iskopavanja nisu moguća“, poručili su.

S druge strane Kosovo se, kako dodaju, između ostalog, obavezuje da će besplatno staviti na raspolaganje zemljište za nemačka groblja, te da će ih štititi.

Za sprovođenje onoga što je sporazumom dogovoreno zadužena je nemačka organizacija „Volksbund“, uz podršku Kosova.

Generalni sekretar ove organizacije, Dirk Baken, istakao je da je osoblje prošlo kroz obuke, te da postoje 900 otvorenih izveštaja o mogućim grobnicama koje će u narednom periodu pregledati.

„Nedavno nam je prijavljen nalaz kosti kod Stanovca, koji ćemo sada istražiti. To nam omogućava da razjasnimo identitet poginulih više od 75 godina nakon rata i da obavestimo porodice o njihovoj sudbini. Ovo je zaista dobar razvoj za budućnost”, kazao je Baken.

Comments

Pročitaj još