• Početna>
  • Vesti>

“Filmsko leto” i “Škola filmske magije” u Domu kulture “Gračanica”

Foto: RTV Gračanica

I tokom letnjih meseci Dom kulture “Gračanica” realizuje niz zanimljivih programa prilagođenih svim uzrastima. U ovom trenutku najaktuelnija manifestacija je “Filmsko leto”,  a odmah nakon nje sledi ”Škola filmske magije”, koja će se održati pod pokroviteljstvom Ministarsta za kulturu RS i Kancelarije za KiM.

Urednik filmskog programa Doma kulture “Gračanica” Boban Jeftić kaže da je “Filmsko leto” nova kulturna manifestacija, koja se po prvi put održava, ne samo u Gračanici, već na nivou cele pokrajine.

“Manifestacija podrazumeva projekcije filmova na otvorenom, pa će publika po prvi put moći iz lejzi beg fotelja na otvorenom prostoru i platnu ispred Doma kulture, da pogleda neka nova ostvarenja, kako iz domaće tako i iz strane kinematografije”, kaže Jeftić.

Jeftić ističe da će repertoar biti raznovrstan, pa će biti i filmova za decu, ali i mnogih domaćih i stranih filmova, koje će ovdašnja publika moći po prvi put da vidi u Gračanici.

Uporedo sa realizacijom manifestacije Filmsko leto u ovoj ustanovi pošinju pripreme za Školu filmske magije, koja je zamišljena kao sedmodnevna edukativna spona mladih i filma, po mnogima najsugestivnije umetnosti danas,

Ivan Stojković iz Doma kulture “Gračanica” ističe da je poslednja sedmica u avgustu predvićena za ovu manifestaciju.

“Dom kulture “Gračanica” po osmi put organizuje “Školu filmske magije” u saradnji sa produkcijskom kućom Gargatuafilms iz Beograda. Dogovorili smo se da tema ove godine bude snimanje jedne serije, tako da ćemo pored tih šest kurseva koji će biti za nove polaznike, gde će se neki od njih prvi put susresti sa kamerom, produkcijom, režijom, glumom i montažom, ti isti učesnici na kraju napraviti jednu mini seriju od 4 do 5 nepizoda”, kaže Stojković.

Projekat “Škole filmske magije” u Gračanici i ovoga puta će se održati pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RS i Kancelarije za KiM.

Comments

Pročitaj još