• Početna>
  • Vesti>

Nacionalni dan rudara – i dalje je to “hleb sa sedam kora”

Foto: Pixabay

Rudari u Srbiji obeležavaju svoj dan – 6. avgust. Dan rudara obeležava se u rudnicima širom zemlje kao sećanje na 6. avgust 1903. i veliki rudarski štrajk, organizovan najpre u Senjskim rudnicima, sa zahtevima vezanim za bolje uslove rada i veće zarade.

Čini se da ta profesija nikada nije bila aktuelnija i potrebnija, jer je ugalj za grejanje i termoelektrane tražena roba u aktuelnoj energetskoj krizi. S druge strane mnogo je problema, a u ovom trenutku najveći je nedostatak jamske radne snage.

Kratak predah između smena rudari “Rembasa” u Resavici iskoristili su da se okupe i održe takmičenje u tradicionalnim rudarskim disciplinama.

Pravili su podgrade, a ocenjivala se brzina, preciznost i kvalitet. To je deo i svakodnevnih poslova u jami, a od postojanosti podgrada često zavisi i bezbednost na radilištu.

Dejan Čović, rudar “Rembasa” kaže da su teški uslovi u jami, oprema je stara, i po 50 godina, ali da su bezbedni.

“Danas je Dan rudara 6. avgust, proslavljamo ga. Uslovi rada su mnogo teški i plate su stvarno veoma male”, kaže Milinko Birac, rudar “Ibarskih rudnika”.

Procene su da srpski rudnici uglja sa podzemnom eksploatacijom trenutno rade sa 60 odsto potrebne radne snage, a razlog je sezona godišnjih odmora i poljoprivrednih radova. U takvim okolnostima teško je održati planiranu proizvodnju.

Milan Milutinović, rudar kaže da fale ljudi, dosta ljudi je otišlo u penziju.

“Za nas rudare je svaki dan težak. Silazimo po 700, 800 metara u jamu”, kaže Zoran Dugalić, rudar.

Rudnici uglja su na državnim jaslama. Decenijama već izostaju veća ulaganja. Otkopava se uglavnom ručno, mada bi uvođenje modernih jamskih mašina znatno unapredilo produktivnost.

“Za mesec, dva to ne može, to je jedna strategija dugoročna i mi smatramo da kao javno preduzeće treba da inoviramo konsolidovani program koji je usvojila Vlada 2013. godine sa novim programom konsolidacije, da bi imali povećani kapacitet, povećanje proizvodnje i da rudnici i radnici imaju određenu sigurnost”, kaže Branko Đukić, tehnički direktor JP za podzemnu eksploataciju uglja.

“Naši zahtevi će biti da se rudarstvo postavi na prvo mesto i da se samim tim ono što je za nas i najbitnije u ovom trenutku da se malo povećaju zarade rudara”, kaže Nebojša Milenković, predsednik sindikata JP PEU “Resavica”.

Prioritet u isporukama uglja iz jamske eksploatacije imaju termoelektrana “Morava” i toplana u Kragujevcu, a samo trećina proizvodnje odlazi na stovarišta. Ugalj je već sada veoma tražen energent i kako se primiče zima vredeće još i više.

Comments

Pročitaj još