• Početna>
  • Vesti>

Abazović: Jedno važno pitaje rešeno; Demokratski front: Ispravljena nepravda; Đukanović: Ugovor će biti suspendovan nakon izbora nove vlade

Foto Tanjug

Nakon potpisivanja temeljnog ugovora između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve oglasio se patrijarh Porfirije.

“Danas sam u vili Gorica u Podgorici sa Predsednikom vlade Crne Gore gospodinom dr Dritanom Abazovićem potpisao Temeljni ugovor između Srpske Pravoslavne Crkve i Vlade Crne Gore. Ugovor je potpisan u prisustvu članova Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve, Visokopreosvećenog Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija, Preosvećene Gospode Episkopa sremskog Vasilija, zvorničko-tuzlanskog Fotija i Episkopa koji imaju kanonsku jurisdikciju na teritoriji Crne Gore mileševskog Atanasija, budimljansko-nikšićkog Metodija i zahumsko-hercegovačkog Dimitrija, kao i sekretara Svetog Arhijerejskog Sinoda Arhimandrita Nektarija. Potpisivanju ugovora prisustvovali su i članovi Vlade Crne Gore. Slava Bogu! – napisao je patrijarh na Instagramu.

Demokratski front pozdravlja potpisivanje Temeljnog ugovora: “Ispravljena je velika nepravda”

Ovo je uspeh svih nas koji smo se godinama borili za jednak status Srba i vernika SPC sa svim drugim narodima i verskim organizacijama, navode.

– Ovim činom je SPC postala ravnopravna sa svim ostalim tradicionalnim verskim zajednicama. Takođe, ispravljena je velika nepravda i diskriminatorski odnos prema SPC koja okuplja pravoslavne vernike u Crnoj Gori. Potpisivanje ovog ugovora trebalo je davno završiti i čitava javnost zna da je to, što se tiče DF-a, bio imperativ i glavna obaveza vlade Zdravka Krivokapića.

Premijer Dritan Abazović oglasio se na Tviteru nakon potpisivanja ugovora sa SPC.

Potpisan Temeljni ugovor. Jedno važno pitanje stavljeno ad acta. Nastavljamo dalje, fokus na boljem životnom standardu građana – napisao je Abazović na Tviteru.

Demokratska partija socijalista najavila pokretanje inicijative za izglasavanje nepoverenja Vladi.

Poručuju da će Temeljni ugovor biti suspendovan nakon izbora nove Vlade. Iz partije Mila Đukanovića saopštili su da je inicijativa otvorena za sve one koji takođe smatraju da se Vlada neodgovorno odnosi prema nacionalnim interesima Crne Gore.

Danas potpisani Ugovor, koji je protivan Ustavu Crne Gore, biće suspendovan odmah nakon izbora nove Vlade – poručuju iz DPS-a.

Comments

Pročitaj još