• Početna>
  • Vesti>

Otvoreni pregovori EU sa Skopljem i Tiranom, Fon der Lajen – istorijski trenutak

Foto: twitter.com/vonderleyen

U Briselu se održavaju prve međuvladine konferencije, na kojima će i formalno Severna Makedonija i Albanija otvoriti pristupne pregovore o članstvu u Evropskoj uniji.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i šef evropske diplomatije Žozep Borel poručili su da je u pitanju “istorijski trenutak” za narode dveju zemalja.

Fon der Lajenova je najavila da će odmah nakon današnjih međuvladinih konferencija sa Severnom Makedonijom i Albanijom, početi proces takozvanog “skrininga” – koji će omogućiti Skoplju i Tirani da se upoznaju sa pravima i obavezama članstva u EU.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski rekao je da je veliko zadovoljstvo što će nakon 17 godina čekanja zemlja krenuti u pristupne pregovore koji će, kako je dodao, otvoriti novu perspektivu njenim građanima.

Albanski premijer Edi Rama zahvalio je svima koji su podržali evropski put države koju predstavlja, a posebno je istakao značaj bivše nemačke kancelarke Angele Mekel.

“Moramo se nastavimo da gradimo snažnu, demokratsku, evropsku Albaniju i snažni, demokratski, zapadno orijentisani i otvoreni Balkan”‘, poručio je Rama.

Severna Makedonija 17 godina ima status kandidata za članstvo u EU, dok Albanija taj status ima osam godina.

Comments

Pročitaj još