• Početna>
  • Vesti>

Priština sada traži i bistu iz Klokota; Ministarstvo kulture Srbije: Iza vaše brige o kulturnom nasleđu, stoje stotine spaljenih crkava

Foto: Kosovsko ministarstvo kulture/Tviter

Kosovsko ministarstvo kulture uputilo je novi, četrvti za poslednjih šest dana, zahtev da Beograd „vrati“ artefakte, odnosno treći u kome traže konkretne predmete. Ovog puta objavili su fotografiju mermerne biste napravljene između 2. i 3. veka, a otkrivene kod Klokota.

„Srbija nepravedno i ilegalno drži 1.247 artefakata Kosova“, i danas se začulo iz Prištine.

Iz ovog ministarstva oglasili su se sa ponovo na Tviteru objavivši fotografiju mermerne biste za koju tvrde da se nalazi u Beogradu među 1,247 drugih, a za koje kosovske institucije učestalo traže da se vrate Narodnom muzeju u Prištini jer su otkrivene na Kosovu.

„Mermerna skulptura poznata kao ‘Dardanska dama’ predstavlja jedinstven primer umetničkog stvaralaštva autohtonog stanovništva, nastalog između 2. i 3. veka. Pronađeno u Vrbanu, Klokot, Kosovo“, naveli su.

Srbiju su i danas optužili da „i nakon 24 godine ne vraća atrefakte te tako krši UNESCO Konvenciju iz 1970. godine o vraćanju kulturnih dobara u mesto porekla i Ahtisarijev dokument koji određuje vremenski okvir za vraćanje zbirke“.

Ministarstvo kulture Srbije: Kampanja pokušaja preotimanja kulturnog blaga

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije oglasilo se ponovo povodom zahteva Kosova o vraćanju 1247 artefakata Kosovu. 

Iz Ministarstva ističu da se radi o nastavku kampanje “pokušaja preotimanja kulturnog nasleđa i njegove zloupotrebe u konstruisanju nepostojeće državnosti i kulturnog identiteta tzv. “Kosova””.

“Taktika nasilnog prisvajanja kulturnog nasleđa je providna. Ona se sastoji u ideji sprovođenja propagande da 100 puta ponovljena laž postaje istina. Međutim, u ime zaštite univerzalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, Republika Srbija i Ministarstvo kulture i informisanja neće dozvoliti da laž, makar se ona ponovila i nebrojeno puta postane uverljiva i prihvatljiva”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo kulture i informisanja ukazuje na ugroženost kulturne baštine na Kosovu i činjenicu da, kako ističu, iza navodne brige Prištine o kulturnom nasleđu stoje hiljade spaljenih, srušenih i oskrnavljenih crkava, manastira, spomenika kulture. “Upravo ove činjenice najslikovitije pokazuju “meru” njihove brige za kulturno nasleđe”, zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, ranije danas kosovsko Ministarstvo kulture tražilo je još jedan predmet za koji tvrde da se nalazi u Beogradu. Reč je o “Dardanskoj dami” iz perioda između 2 i 3 veka koja je pronađena u okolini Klokota.

Međutim, na video snimcima koje je prethodnih godina objavio Nacionalni muzej Kosova, vidi se skulptura nalazi u ovoj instituciji. Nepoznato je, međutim, da li se radi o originalu ili o replici.

Comments

Pročitaj još